avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Furt personal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Furt personal

Buna ziua. Sunt proprietară la un apartament dar fratele meu este cu uzufruct viager pe contract vreau sa specific că eu nu locuiesc acolo doar o lună pe an . Din păcate fratele meu imi fură din lucrurile personale . Cum aș putea să îl dau afară din casă pentru că el refuză să îi plătesc partea lui de mostenire?
Cel mai recent răspuns: LadyEva , utilizator 22:08, 3 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca el are uzufruct nu il puteti evacua.
Luati lucrurile de acolo sau faceti plangere penala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de uzufruct trebuie respectat.

Articolul 729 - Modul de suportare a reparaţiilor de către uzufructuar şi nudul proprietar
(1) Uzufructuarul este obligat să efectueze reparaţiile de întreţinere a bunului.
(2) Reparaţiile mari sunt în sarcina nudului proprietar.
(3) Sunt reparaţii mari acelea ce au ca obiect o parte importantă din bun şi care implică o cheltuială excepţională, cum ar fi cele referitoare la consolidarea ori reabilitarea construcţiilor privind structura de rezistenţă, zidurile interioare şi/sau exterioare, acoperişul, instalaţiile electrice, termice ori sanitare aferente acestora, la înlocuirea sau repararea motorului ori caroseriei unui automobil sau a unui sistem electronic în ansamblul său.
(4) Reparaţiile mari sunt în sarcina uzufructuarului atunci când sunt determinate de neefectuarea reparaţiilor de întreţinere.

Articolul 730 - Efectuarea reparaţiilor mari
(1) Uzufructuarul este obligat să îl înştiinţeze pe nudul proprietar despre necesitatea reparaţiilor mari.
(2) Atunci când nudul proprietar nu efectuează la timp reparaţiile mari, uzufructuarul le poate face pe cheltuiala sa, nudul proprietar fiind obligat să restituie contravaloarea lor până la sfârşitul anului în curs, actualizată la data plăţii.
Articolul 731
Distrugerile datorate vechimii ori cazului fortuit
Uzufructuarul şi nudul proprietar nu sunt obligaţi să reconstruiască ceea ce s-a distrus datorită vechimii ori dintr-un caz fortuit.

Articolul 734 - Înştiinţarea nudului proprietar
Uzufructuarul este obligat să aducă de îndată la cunoştinţa nudului proprietar orice uzurpare a fondului şi orice contestare a dreptului de proprietate, sub sancţiunea obligării la plata de daune-interese.

Articolul 735 - Suportarea sarcinilor şi a cheltuielilor proprietăţii
(1) Cheltuielile şi sarcinile proprietăţii revin nudului proprietar.
(2) Atunci când sarcinile şi cheltuielile proprietarului au fost suportate de uzufructuar, nudul proprietar este obligat la rambursarea acestora, iar când uzufructul este cu titlu oneros, nudul proprietar datorează acestuia şi dobânda legală.

@Ioana Stoica

Buna seara... inteleg indatoriile părților... uzufructul isi plătește doar întreținerea, în rest eu plătesc si modernizeze tot apartamentul ... dar din păcate imi fură din lucrurile personale si le vinde ... de aceea cautam o soluție sa il liniștesc... multumesc de raspuns ... o seara frumoasa
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara.... multumesc de raspuns ... dar unde depun plângere penală si ce i s-ar putea întâmpla ? Și dacă nu plătește întreținerea ce as putea sa fac ? Pt că in contract uzufructul trebuie sa plateasca întreținerea. Multumesc anticipat . O seara frumoasă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii si drepturi uzufruct viager axelis axelis Buna ziua, intrebarea mea vine in urma evenimentelor petrecute in familia noastra, In urma cu 9 luni tatal nostru ( suntem 3frati) a murit, iar noi am facut ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii am ca uzufructar al unui apartament??? tataflorin tataflorin Buna ziua, Am un apartamnet in care locuieste cineva cu uzufruct viager. Vreausa stiu daca eventualele reparatii la instaltiile sanitare pe care le foloseste ... (vezi toată discuția)
Uzufructuar - refuza sa mai plateasca intretinerea apartamentului. mediterana mediterana Buna ziua, va rog, as dori sa stiu, ce se poate intampla, daca, o persoana care locuieste cu uzufruct intr-un apartament, ( deci nu este proprietarul ... (vezi toată discuția)