avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... lntrebare partaj prin acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

lntrebare partaj prin acord

Buna ziua, parintii mei sunt divortati de mai bine de 10 ani si acum ar vrea sa finalizeze partajul. Singurul bun care trebuie impartit este un apartament cu 3 camere. Mama a cumparat dupa divort o garsoniera pe care vrea sa i-o dea tatalui meu in schimbul partii lui din apartamentul mentionat mai sus. Amandoi sunt de acord cu schimbul, cum trebuie procedat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Butuc , Consilier juridic 00:18, 11 Septembrie 2016
Sa meargă la notar.
Se poate rezolva.
Partaj voluntar la notarul public. Se poate conveni în sensul celor menționate.
Am fost la notar si am discutat subiectul si mi s-a spus ca nu se poate face direct schimbul garsoniera vs jumatate de apartament dar se rezolva in 3 pasi, lichidare -> partaj cu sulta -> dare in plata a garsonierei in locul sultei. Multumesc pentru raspunsuri.
Inafara de solutionarea partajului la notar, mai exista posibilitatea apelarii la un mediator in vederea incheierii unui acord de mediere referitor la partajul bunurilor, in care se va specifica clar ce bunuri se impart si prin ce modalitate, parintii dumneavoastra putand decide asupra bunurilor si impartirea lor asa cum isi doresc . Apoi, cu acordul de mediere se merge la instanta in vederea pronuntarii unei hotarari. In cazul partajului bunurilor comune taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile, dar in cazul incheierii unui acord de mediere privind partajul bunurilor se va plati doar 1.5% din valoarea masei partajabile conform art. 11 din O.U.G nr. 80/2013. Deci costurile sunt considerabil mai mici in cazul partajului efectuat folosind procedura de mediere. La costuri se va adauga onorariul mediatorului, care se negocieaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ! Maryana72 Maryana72 Buna ziua ! Am divortat de doi ani de sotul meu, timp in care am locuit in acelasi imobil fara sa ne deranjam. Acum, situatia a devenit insuportabila si ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Partaj amiabil la divort Marius_mto Marius_mto Partajul se poate face si dupa divort la notar sau trebuiesc facute deodata? Daca s-a stabilit lista tuturor bunurilor si s-a cazut de acord asupra felului in ... (vezi toată discuția)