Un copil implineste 2 ani și, la nici o luna, vine pe lume si al doilea copil. Mama, care a avut indemnizatie de crestere a copilului, deoarece era studenta, mai beneficiaza de indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil, avand in vedere ca s-a retras de la facultate cu un an in urma?
1. Deoarece in cele 24 de luni premergatoare nasterii celui de al doilea copil a avut 12 luni in care a beneficiat de indemnizatie pentru CCC1 va beneficia si de indemnizatie pentru CCC2.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...
3. Ca urmare va beneficia de indemnizatie pentru CCC2 pana la varsta de 2 ani, incepand cu data nasterii copilului.
Somaj absolvent
anabobric
Buna ziua. Am nevoie de ajutor intr-o problema. Am terminat liceul in 2015, iar cand eram in clasa a XII-a, in februarie 2015 am nascut. Am absolvit liceul si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie
geood1
Daca anul in care au fost obtinute venituri anterior nasterii copilului este compus din venituri obtinute din indemnizatia pentru primul copil nascut in ... (vezi toată discuția)