avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nedreptate la plata concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nedreptate la plata concediului medical

Lucrez la un restaurant din centrul capitalei,insa am avut ghinionul sa sufar o fractura la mina stanga si am avut mina in gips circa 1 luna si jumatate,acum fiind in recuperare.Am adus concediul medical la locul de munca iar acum 2zile am venit sa mi se faca plata pentru acesta,insa am avut surpriza sa fiu platit cu suma de 700 ron pe o perioada de 51 zile,adica o luna si 21 de zile.Mi s-a spus ca atat mi se cuvine si ca mi s-au dat chiar bani in plus circa 200 ron.Ma simt nedreptatit mai ales ca nu mi s-a spus nici sa semnez la primirea banilor,deci nu am dat nici o semnatura nicaieri,nu am vazut nimic scris.Am fost si foarte aminat pentru a mi se face aceasta plata ,mi se invoca tot felul de motive ba ca nu au bani,ba ca sant in curatenie generala sau nu este persoana care da banii,intarziind deci cu plata circa 3 sapt.I-am inteles si i-am asteptat rabdator si civilizat,raminand cu sentimentul de nedrepatate care mi-a fost facut.V-as ruga frumos sa-mi spuneti cum sa procedez legal pentru a-mi cere dreptul care mi se cuvine?Unde sa apelez ,avand in vedere faptul ca am luat o suma atat de mica si fara semnatura simtindu-ma inselat?nu m-am mai confruntat cu aceasta situatie.Va multumesc anticipat.O zi buna sa aveti
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 23:49, 5 Septembrie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si il va obliga sa va plateasca corect indemnizatia pentru concediu medical.

Va multumesc mult pentru raspunsul dvs.Eu locuiesc in BUCURESTI si as mai vrea sa stiu la care CASA JUDETEANA DE ASIGURARI v-ati referit ca sa ma adresez in scris?este vorba de CASMB din calea calarasilor?Va multumesc anticipat ..O zi buna sa aveti
1. - Este vorba de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).
- Adresa o luati din:
[ link extern ] /#

2. Sesizarea o puteti face on-line, pe:
[ link extern ]
Verificati contractul de munca sa nu fiti trecut cu jumatate sau sfert de norma si sa lucrati fara sa vreti la negru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea si plata indemnizatiilor pentru cm popescu mihaela popescu mihaela Angajatorul nu imi plateste CM, concediul prenatal si postnatal pentru ca nu a recuperat banii de la CASMB. Ma trimite pe mine, angajat, la CASMB sa ma rog ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical mari18ro mari18ro Buna seara! Am o problema cu angajatorul care nu dorește sa plătească concediul medical pt ca nu își recuperează banii de la stat. Am trimis un mail la ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de catre angajator de la casa de asigurari de sanatate stoicaleonida stoicaleonida buna ziua, am o firma, am in cadrul firmei 2 fete insarcinate, le platesc concediile medicale la zi numai ca de circa 6 luni de zile statul nu mi-a mai ... (vezi toată discuția)