Meseria in care am lucrat si anume aceea de dusisator-polisator (nu "polizator"),era incadrata in grupa II de munca . Dupa anul 2001 s-a renuntat la aceasta incadrare(???),ca si cum,periculozitatea ei ar fi disparut subit. Insa si pentru perioada dinainte de acest an,a trebuit sa dam in judecata intreprinderea pentru obtinerea acestor drepturi. Unde mai este rolul si efectul legii,daca, casele de pensii nu le recunosc. Ce pot face cei care in continuare lucreaza in aceleasi conditii, insa fara grupa de munca?
Cu multumiri anticipate!
Presupun ca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva pentru perioada anterioara 2001 care trebuie aplicata de catre casele de pensii. Daca nu se aplica, un executor judecatoresc poate rezolva problema cu casa de pensii.
Pana in 2001, grupele de munca s-au acordat conform prevederilor Ordinului MMPS nr.50/ 1990 completat cu toate actele normative ulterioare, la data de 31.08.1994.
Dupa 2001 pentru a se beneficia de grupa de munca in continuare, firma trebuia sa intocmeasca documentatii, sa abtina anual viza ITM/ Inspectia muncii pe documentatii pentru incadrarea unor locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati/ meserii in grupa de munca si sa emita anual, decizii interne prin care sa nominalizeze lucratorii pe locurile de munca/ .... pentru care s-a primit acceptul ITM/ Inspectia muncii, respectandu-se astfel prevederile HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (facute anual). Probabil firma nu a respectat legislatia.
Casele de pensii nu pot extinde automat, aplicarea unei hotarari judecatoreasti, in afara perioadei de timp pentru care aceasta a fost data.
Numai prin instanta puteti avea sansa sa obtineti drepturile care vi se cuvin, fara a putea cineva sa garanteze. Daca obtineti o hotarare favorabila a instantei, firma trebuie sa achite din urma toate taxele sociale majorate plus dobanzile aferente pentru acordarea retroactiva a grupei de munca.