avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru achitata. Cerere anulata ca netimbrata. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru achitata. Cerere anulata ca netimbrata. Cerere de reexaminare sau apel?

Buna ziua,

Am formulat o cerere avand ca obiect contestatie la executare impotriva unei executari silite al carei titlu executoriu avea termenul de prescriptie implinit.

Am achitat taxa judiciara de timbru si am trimis dovada platii prin posta la judecatorie cu aprox. o luna inainte de primul termen de judecata.

Insa, instanta a admis exceptia netimbrarii, invocata din oficiu, si a anulat cererea ca netimbrata, cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare(cererea a fost solutionata prin hotarare).

Intrucat hotararea este inca in redactare, nu pot verifica dosarul pentru a vedea daca chitanta este sau nu la dosar.

Ce este de facut in cazul acesta? Cerere de reexaminare sau apel?
Apel motivat in termenul legal care curge de la comunicarea motivarii hotararii.

Veti avea timp sa studiati dosarul sa vedeti daca exista chitanta si daca nu sa intreprindeti demersuri sa vedeti ce s-a intamplat cu plicul respectiv si sa scoateti eventual un duplicat al chitantei daca nu ati oprit o copie, precum si de la posta dovada expedierii in termenul legal.
In opinia mea ar trebui sa formulati cerere de reexaminare conf. art.200(5-8) NCPC"Impotriva incheierii de anulare ,reclamantul va putea face numai cerere de reexaminare,solicitand motivat sa se revina asupra masurii anularii." Aceasta solutie in cazul in care cererea v-a fost anulata conf.art.200 NCPC printr-o incheire de anulare ptr.neplata taxei judiciare de timbru.
Potrivit art. 717, alin. (1) Cod procedură civilă, în cazul contestației la executare dispozițiile art. 200 Cod procedură civilă nu sunt aplicabile. Asta înseamnă că, în materia contestației la executare, dispoziţiile Codului de procedură civilă privitoare la verificarea cererii şi
regularizarea acesteia nu se aplică și, deci, că instanța nu pronunță o încheiere care poate fi atacată cu cerere de reexaminare.

Prin urmare, așa cum corect a menționat instanța în soluție, calea de atac împotriva hotărârii este apelul, nu cererea de reexaminare.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu exista incheiere pronuntata, ci instanta a dispus prin hotarare. In opinia mea - repet - calea de atac este apelul.
Va multumesc pentru raspunsuri. Eram putin nedumerit in privinta formularii cererii de reexaminare deoarece am gasit un model pe portal.just.ro insa acesta era impotriva incheierii de anulare a cererii de chemare in judecata, iar in cazul meu, instanta a dispus prin hotarare.

Voi formula apel impotriva acestei hotarari. Am copie de pe chitanta, precum si dovada expedierii in termenul legal.

As mai avea nevoie de putin ajutor. In mare parte stiu sa formulez apararea, insa am cateva nelamuriri.

1. Ce anume solicit prin admiterea apelului? Schimbarea in tot a hotararii in sensul admiterii contestatiei la executare, admiterea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita si anularea executarii silite?

2. Cum incep motivarea avand in vedere ca cererea a fost anulata pe motivul neachitarii taxei de timbru?

Alte discuții în legătură

Repunerea pe rol dupa dezinvestire; reexaminarea catinf catinf Buna ziua, Am depus o actiune de contestatie la executare prin care am cerut anularea incuviintarii executarii silite si desfiintarea dosarului. Am primit o ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru achitata, cerere anulata ca netimbrata RuxandraCibu RuxandraCibu Buna ziua, Am achitat taxa de timbru in contul de trezorerie fara insa a face dovada achitarii ( nu era nicaieri mentionat in comunicare ca dovada platii ... (vezi toată discuția)
Cerere reexaminare, plangere amenda pv rovinieta webberas webberas Buna ziua, Am primit o amenda de rovinieta pentru o masina vanduta si scoasa de la taxe si impozite de anul trecut. Am deschis un dosar la judecatoria ... (vezi toată discuția)