avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata cote de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata cote de intretinere

Pana la ce data pot plati fara a mi se calcula penalizari daca pe lista scrie: data intocmirii 26.08.2016, data afisarii 01.09.2016 si data scadenta 21.09.2016?
Cel mai recent răspuns: Georgeta2016 , utilizator 15:18, 11 Septembrie 2016
Bună ziua, până la data scadenţei, 21.09.2016 inclusiv. (posibil şi următoarele 30 de zile după data scadenţei, să nu plătiţi penalităţi, în funcţie de ce a stabilit Ad. Gen. a Proprietarilor)
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Penalizarile se aplica incepand cu a 51 zi de la afisare.

Art. 49 -L230/2007
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Conform data scadenta afisata pe lista de intretinere,ultima zi de plata este 21.09.a.c
Conform dispozitii in vigoare=art 49 L nr 230/2007
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.,mai aveti un termen de gratie de 30 de zile dupa decaderea termenului limita afisat pe lista de intretinere in care asociatia de proprietari nu aplica penalitati

Dupa data limita de 21.09+30 de zile=22.10.a.c ,asociatia de proprietari are dreptul legal sa aplice penalitati
Deci la data scadenta adaug 30 zile si in aceasta perioada daca platesc nu mi se calculeaza penalizari. Ad Gen poate stabili numai procentul nu si aceste 30 zile de la data scadenta pentru ca si facturile se platesc la furnizori dupa 30 zile de la data scadenta fara penalitati si asa este logic. Nu sunt rea platnica si platesc pana la data scadenta dar s-a intamplat acum 2 luni sa depasesc data scadenta dar sa ma incadrez in cele 51 de zile si acum vad pe lista penalitati. Firma care intocmeste lista face ce vrea ea si de cele mai multe ori nu respecta legea si nu discuta cu noi ci numai cu presedintele iar acesta zice ca firma face lista si el nu stie nimic. Credeti ca primaria sau cine altcineva ne poate ajuta? Unde se poate reclama aceasta firma Sc Scomet Nord Srl care intocmeste liste gresit si nu respecta legea?
E bine sa va incadrati pana la data de 21.10.2016, dar si mai bine ar fi sa platiti pana se afiseaza noile liste.
Intrebati si administratorul cum procedeaza. Este foarte important pentru dv., deoarece de la lege pana la modul de aplicare in cadrul asociatiei e uneori o cale foarte lunga si uneori fara legatura cu legea.
Comentariile ulterioare ca s-a calculat gresit sau nu sunt plictisitoare si aducatoare de nervi inutili.
Intrebati administratorul!

Alte discuții în legătură

Afisare liste intretine cu intarziere de 4 luni yotantzy yotantzy Buna ziua , Locuiesc in Sos .Viilor Nr.92 Bl.4 A si B , blocul este administrat de Firma SCOMET , listele de intretinere se afiseaza cu 4 luni in urma ,pe ... (vezi toată discuția)
Lipsa bani asociatie de proprietari Georgeta2016 Georgeta2016 Buna ziua, ieri am aflat de la cenzor ca exista o gaura=lipsa de 19000 lei adica 190000000 milioane vechi in gestiunea asociatiei de proprietari si ea exista ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati nutzzu nutzzu Buna ziua.As dori sa stiu modul de calcul al penalitatilor pentru sumele de bani neachitate la intretinere intrucat am solicitat acest lucru administratorului ... (vezi toată discuția)