avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aderare in sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aderare in sindicat

Buna Ziua,

Poate Adunarea generala sau biroul executiv sa hotarasca daca cineva adera sau nu in sindicat?? sau este un atact la vreo libertate a omului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:30, 6 Septembrie 2016
Statutele organizaţiilor sindicale trebuie sa cuprinda, printre altele, si modul în care se dobândeşte şi încetează calitatea de membru al organizaţiei sindicale.

Prin urmare, ar trebui sa verificati in statutul sindicatului cum se dobandeste calitatea de membru de sindicat si de catre cine este aprobata cererea de aderare.

Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai in statut scrie despre dobandirea calitatii de membru, ca se face conform legii 54 / 2003 (apropo de asta, se paote ca un sindicat sa functioneze dupa aceasta lege, daca ea este abrogata? in statut asa scrie), si prin libera consimtire.

Dar chiar daca in statut ar fi prevazut ca fiecare membru al sindicatului trebuie aprobat de biroul executiv sau adunarea generala, ar fi legal asa ceva? Nu contravine art. 3 alin. (1) si (3) din legea 62/2011 si art. 40 din Constitutie?
Este legal daca in statut este prevazut ca cererea de aderare la sindicat este aprobata de biroul executiv sau adunarea generala.

Am inteles. Nu m-am lamurit cum poate un sindicat sa functioneze dupa o lege care e abrogata?? In statutul (aprobat de instanta) se face referire la functionarea conform legii 54/2003
Intr-adevar, nu este corect ca in statut sa mai apara Legea 54/2003 ... puteti solicita un punct de vedere asupra acestui aspect si celor de la Ministerul Muncii.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Poate fi un somer membru de sindicat? Gabriel George Mocanu Gabriel George Mocanu Exista cadru legal care sa permita somerilor sa fie membrii intr-o organizatie sindicala? (vezi toată discuția)
Statu sindicat misu10 misu10 Este legal ca un statut sindical da con?in? art. urm?tor: CAP VIII – DEPUNEREA CANDIDATURILOR art. 33 – Membrii biroului executiv ?i ?eful CRCF ... (vezi toată discuția)
Reinscriere in sindicat, cum? alinaig alinaig va rog sa imi spuneti si mie daca se poate sa nu imi fie aprobata o reinscriere in sindicat pe motivul ca la un moment dat am solicitat sa ies din sindicat? (vezi toată discuția)