avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aderare in sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aderare in sindicat

Buna Ziua,

Poate Adunarea generala sau biroul executiv sa hotarasca daca cineva adera sau nu in sindicat?? sau este un atact la vreo libertate a omului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:30, 6 Septembrie 2016
Scuzati-mi insistenta, dar am gasit ulterior si articolul care mă contraria in legatura cu legalitatea aprobarii de catre AG sau biroul executiv a cererilor de aderare.
Dvs. spuneti ca este legal daca este prevazut in statut, insa la art. 6 alin (2) Clauzele statutare contrare legilor in vigoare sunt nule de drept.
Nu inseamna asta ca nu poate exista in statut o reglementare care sa contravina art. 3 alin. (1) si (3) din legea 62/2011 si art. 40 din Constitutie? Si sa dea sindicatul in judecata?
1. Nu este nula o astfel de clauza si nici nu incalca acele prevederi invocate de dvs., in opinia mea.

Faptul ca o cerere de aderare este supusa aprobarii unui organism de conducere a sindicatului , acest lucru nu inseamna incalcare a dreptului la libera asociere.

2. "Accesul liber la justitie este un principiu fundamental al organizarii oricarui sistem judiciar, acesta fiind consacrat intr-un numar important de documente internationale.

Acesul liber al persoanei la justitie inseamna facultatea acesteia de a introduce, dupa libera sa apreciere, o actiune in justitie, implicand obligatia corelativa a statului ca, prin instanta competenta, sa solutioneze aceasta actiune".
[ link extern ]

3. In speta, persoana in cauza poate actiona in instanta sindicatul, insa nimeni nu va putea aprecia care sunt sansele intr-un astfel de litigiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi un somer membru de sindicat? Gabriel George Mocanu Gabriel George Mocanu Exista cadru legal care sa permita somerilor sa fie membrii intr-o organizatie sindicala? (vezi toată discuția)
Statu sindicat misu10 misu10 Este legal ca un statut sindical da con?in? art. urm?tor: CAP VIII – DEPUNEREA CANDIDATURILOR art. 33 – Membrii biroului executiv ?i ?eful CRCF ... (vezi toată discuția)
Reinscriere in sindicat, cum? alinaig alinaig va rog sa imi spuneti si mie daca se poate sa nu imi fie aprobata o reinscriere in sindicat pe motivul ca la un moment dat am solicitat sa ies din sindicat? (vezi toată discuția)