avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii

Buna ziua,

Sunt o societate care are 30 de salariati si medic de intreprindere angajat cu contract de munca( 2 ore/ zi). Pentru asigurarea SSM suntem obligati sa avem doar medic de intreprindere angajat care solutioneaza toate problemele privind medicina muncii sau trebuie sa incheiem un contract cu un medic de medicina muncii si sa renuntam la medicul de intreprindere? Cine are responsabilitatea vizarii concediilor medicale?( medicul de intreprindere sau medicul de medicina muncii).
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:34, 6 Septembrie 2016
Aveti inregistrat un cabinet medical in cadrul intreprinderii? Daca da, va rog sa-mi spuneti in baza carei legislatii l-ati inregistrat?
Din cate stiu eu un medic isi poate desfasura activitatea (ocupatia de medic) doar in cadrul unui cabinet medical autorizat.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2016
ionion2000, utilizator
Trebuie sa aveti contract cu un medic de medicina muncii sau cabinet de medicina muncii, depinde de organizarea activitatii medicale.
Certificatele de concediu medical trebuie luate in evidenta de medicul de familie si vizate de platitor, adica de angajator. In cazul in care unitatea are medic angajat si in regulamentul de organizare si functionare acesta este imputernicit pentru vizarea certificatelor, poate pune parafa si semnatura pe documente, in caz contrar angajatorul (administratorul, directorul general) sau alta persoana (director sau sef compartiment economic, sef resurse umane, etc) care are printre atributiuni vizarea certificatelor medicale poate aplica viza platitorului.
Daca situatia financiara nu va obliga, nu trebuie sa intrerupeti relatia contractuala cu „medicul de intreprindere” (nu apare in COR o astfel de ocupatie), de fapt cu medicul de medicina generala, angajat la cabinetul medical care este un compartiment al unitatii sau la serviciul intern de prevenire si protectie daca s-a impus infiintarea unui astfel de serviciu. Poate face programarile pentru examinarile medicale sau pentru determinarile de noxe, poate urmari realizarea acestora, colaboreaza cu medicul de medicina muncii si impreuna cu lucratorul desemnat sau personalul sipp sau sepp poate completa dosarele medicale inainte de angajare, poate receptiona fisele de aptitudine si poate urmari realizarea recomandarilor medicale si atasarea copiei la fisele de instuire, poate face propuneri pentru imbunatatirea conditiilor de munca.
Conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, firmele colaboreaza cu medici specialisti de medicina muncii pentru supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art. 4 (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
Conform prevederilor comun MS si CNAS nr.43/ 19.01.2016 si nr. 8/ 13.01.2016 concediile de risc maternal pot fi avizate numai de catre medicul de medicina muncii:
-art. 58 (modificat) Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstretica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe o perioada maxim 30/ 31 zile calendaristice, pe o durata totala de maxim 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor careau nascut recent sau alapteaza.
Medicul de intreprindere (angajat conform organigramei unitatii) nu are sarcini legate de examinarea medicala a salariatilor (examinare medicala la angajare si examinare medicala periodica), eventual intocmeste planificarea anuala a lucratorilor la examinarea periodica impreuna cu medicul specialist de medicina muncii si asigura prezenta lucratorilor la examinarea periodica conform planificarii.
Medicul de intreprindere are activitate de cabinet medical (existent/ construit conform proiectului tehnic al unitatii, cabinet inregistrat/ autorizat de catre DJSP) si se poate ocupa de asistenta medicala de urgenta (conform planului intern al firmei - de expl. pentru cazuri de risc major, rezultat din specificul unitatii, risc identificat si evaluat conform materialului intocmit pentru evaluarea riscurilor profesionale), supravegheaza activitatea igienico-sanitara la locurile de munca (pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale) si se preocupa de realizarea la timp a masurilor igienico-sanitare cuprinse in planul de prevenire si protectie din domeniul ssm, intocmit la nivelul firmei in urma evaluarii riscurilor profesionale, efectueaza impreuna cu laboratorul propriu de toxicologie al firmei determinari de noxe la locurile de munca/ participa la efectuarea acestor determinari de noxe fizice si chimice, in cazul efectuarii determinarilor de catre firme specializate/ autorizate, intocmeste materiale de raportare catre angajator, ITM si DJSP, etc.
Existenta medicului de intreprindere este acceptata in Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 10 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului-ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/ sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;
b) să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce priveşte primul-ajutor, serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.
O masura necesara, posibila si utila, la firmele cu risc de imbolnavire profesionala este angajarea unui medic cu CIM cu timp redus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanatate in munca TibiBogatu TibiBogatu Buna ziua, Sunt angajat la o institutie publica care are in organica si un cabinet de medicina muncii. Intre atributiunile personalului din cabinetul de ... (vezi toată discuția)
Intocmire documente ssm si psi-su pentru cabinet medicina muncii de catre administrator ionion2000 ionion2000 Documentele SSM pentru un cabinet de medicina muncii cu pina la 9 angajati se pot intocmi si semna de catre medicul specialist de medicina muncii care este ... (vezi toată discuția)
Asistenta medicala intr-o firma Alin Budiu Alin Budiu Buna ziua doresc sa intreb daca exista o obligatie legala in ce priveste infiintarea unui cabinet medical sau a unei asistente medicale permanente intr-o ... (vezi toată discuția)