avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declaratie venit freelancer
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declaratie venit freelancer

Buna ziua,

Lucrez de approximativ 1 luna ca freelancer pe diferite site-uri precum upwork.com. Am lucrat in principal pe scrierea de texte - unele in domenii academice, altele in domenii de anunturi sau stiri, si am facut chiar si traduceri din Engleza in Franceza. In afara, am avut si proiecte legate de proiectare sau aranjamente interioare (desen tehnic in AutoCAD), spre exemplu pentru un magazin. Am ajuns la approx. 1,000 eur in incasari, insa nu stiu ce trebuie sa fac pentru a scoate banii in mod legal. Optiunea mea este sa-i scot de pe site-urile unde lucrez prin Paypal si dupa sa-i scot in contul bancar. Bun, asta nu e greu sa fac. Problema este ca nu stiu ce declaratii trebuie sa completez, cum incadrez aceasta activiate, si ce alte formulare mai trebuie sa completez pentru a face aceasta activitate legal.

Din cate am citit eu pe internet mi se pare foarte complicat. Unii zic ca trebuie neaparat sa deschid PFA pentru a putea scoate banii legal. Altii zic ca mai bine iese cu un SRL desi costurile initiale sunt mai mari. Si unii zic ca pot doar sa completez declaratia 200 de venit si atata tot - fara SRL, fara PFA, fara nimic. Imi poate cineva explica in clar va rog ce trebuie sa fac pentru a scoate banii cat mai repede in mod legal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iorgu93 , utilizator 15:18, 14 Septembrie 2016
Mai exista posibilitatea PFI, inscriindu-va doar la unitatea ANAF de care apartineti cu domiciliul.
Iulian Manea a scris:

Mai exista posibilitatea PFI, inscriindu-va doar la unitatea ANAF de care apartineti cu domiciliul.

Multumesc pt. raspuns. Ce forma a-ti recomanda, sau ce consideratii ar trebuii sa i-au in calcul in a alege? Problema cu PFI pentru mine este ca activitatiile mele sunt diverse - nu pot sa ma incadrez la o singura categorie, spre ex. traducator, si chiar daca pot, nu am studii superioare in acest domeniu pentru a putea sa ma calific.
Puteti depuune D200 in care declaarti veniturile obtinute si platiti impozit, CASS si CAS, dupa caz, la intreaga suma.

Daca faceti o PFA, puteti scadea din venituri anumite cheltuieli iar costurile infiintarii la ORC sunt sub 250 lei, plus comisionul celui care va ajuta daca nu va descurcati singur.
Iulian Manea a scris:

Puteti depuune D200 in care declaarti veniturile obtinute si platiti impozit, CASS si CAS, dupa caz, la intreaga suma.

Daca faceti o PFA, puteti scadea din venituri anumite cheltuieli iar costurile infiintarii la ORC sunt sub 250 lei, plus comisionul celui care va ajuta daca nu va descurcati singur.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite/taxe care se aplica freelancerilor illuvatar illuvatar Salut, Am inceput de curand sa lucrez ca si freelancer prin site-ul ca RentACoder, GetAFreelancer etc. Pe aceste site-ul niste \"buyeri\" posteaza ... (vezi toată discuția)
Freelancing cu sau fara pfa sonika sonika Buna. Sunt interesata de domeniul freelancing si am vazut ca nu prea sunt articole de actualitate, care sa scoata in lumina regelementarile in vigoare ... (vezi toată discuția)
Infiintare offshore pentru venituri din afara tarii Marius1995 Marius1995 Salutare, Desfasor diverse activitati pe Internet. Am plecat de la sume mici si am reusit in cativa ani, reinvestind toti banii castigati sa ajung la sume ... (vezi toată discuția)