avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi contract de colaborare prin PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi contract de colaborare prin PFA

Buna ziua,

1. Am primit o oferta de angajare de la o companie, care angajeaza prin contract de colaborare cu PFA. Adica eu imi fac PFA si contract de colaborare cu ei. Momentan compania pare de incredere, cu referinte bune, dar eu neavand contact cu astfel de situatii, nu stiu la ce sa ma astept. In urma semnarii unui astfel de contract, ce drepturi am eu, ca si angajat colaborator? Ma refer la concedii medicale (pt mine sau pt copil), concediu maternal si cel de crestere copil ( in caz ca va mai aparea un copil), la siguranta ca dupa un astfel de concediu, raman angajata acolo?!
2. La actualul loc de munca sunt in concediu medical de 6 luni. Pot beneficia de concediul de odihna aferent acestor luni? Si care eventual sa poata fi folosit in perioada de preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 6 Septembrie 2016
1. Contractele de colaborare nu va confera calitatea de salariat si nu sunt supuse dispozitiilor Codului Muncii.

Drepturile si obligatiile beneficiarului si ale prestatorului sunt stabilite prin contract.

Veniturile realizate in baza acestor contracte sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Pentru a beneficia de concedii medicale, va trebui sa achitati, in calitate de PFA, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

2. Durata concediului de odihna nu mai este afectata de anumite concedii medicale.

art.145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

In speta, puteti beneficia de concediu de odihna aferent celor 6 luni de concediu medical.

3. Veti putea beneficia de CO in perioada de preaviz.
In perioada de preaviz beneficiati de toate drepturile si aveti toate obligatiile prevazute in c.i.m. , inclusiv cel de a efectua concediul de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihnă in preaviz Smarin unicoms Smarin unicoms Bună ziua, Am rugămintea să imi clarificati următorul aspect: Daca un angajat care pe perioada preavizului ( 45zile) intra in concediu medical ( fapt ce ... (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un coleg care a avut pana in prezent 2 luni si jumatate de concediu medical. As vrea sa stiu daca pentru aceasta perioada i se opresc zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna GabrielaGerea GabrielaGerea Buna ziua, am rugamintea sa-mi spuneti daca dupa o perioada de concediu medical de 18 luni (tuberculoza cu interventie chirurgicala), concediul de odihna ... (vezi toată discuția)