Detin un PFA platitor de TVA cu obiect de activitate :4511 =comert cu autoturisme si sutovehicole usoare.
Doresc daca mi se permite sa enunt mai multe intrebari.Presupunind ca da ,iata aceste intrebari:
1.Taxarea TVA-ului in regim special(la marsa de profit) se poate aplica si la achizitiile din piata interna(ma refer la auto provenite de la propietari persoane fizice)?.Daca raspunsul este afirmativ vor mai rezulta inca 3 intrebari:
a.-in aceasta situatie trebuie emisa o autofactura?
b. -trebuie sa furnizam si vinzatorului un exemplar din aceasta autofactura ? sau aceasta este doar pentru uzul intern.
c.-mai trebuie facut contractul de vinzare(sub semnatura privata) cumparare pentru un autovehicol folosit ? pentru ca in fata politiei autofactura nu reprezinta documentu de propietate.Din punct de vedere al administratiei financiare,aceasta este obigata sa transmita o copie a doc cu care s-a achizitionat auto celor de la ANAF.
2.Mai este cazul ca vinzatorul(pers.privata neinregistrata in scop de TVA) sa-mi dea o declaratie din care sa rezulte faptul ca nu a beneficiat de scutire de la aceasta taxa(TVA)daca DA va rog sa-mi spuneti unde gasesc un model de astfel de declaratie.
Valuare raspunsului dvs.este mare cu atit mai mult cu cit nu sunt multi care presteaza asemenea gen de comert si deci nici marea majoritate a contabililor nu au o wexperienta in acest domeniu.
Va multumesc anticipat.
Faceti toate actele care se fac la cumpararea unui autovehicul, dar dvs. il inregistrati ca marfa iar la vanzare platiti TVA doar pentru adaosul dvs. Nu trebuie autofactura.