avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... reexaminare la medicul de medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

reexaminare la medicul de medicina muncii

Buna ziua!
As dori si eu o opinie a specialistilor ce pot/doresc sa imi raspunda cu privire la legalitatea solicitarii unei (re)examinari la medicul de medicina muncii, solicitata de catre ANGAJATOR in perioda de suspendare de drept a CIM ( conform Art 50 lit h CM).
In fapt solicitarea a fost ceruta de ANGAJATOR dupa 45 zile de la momentul suspendarii DE DREPT a CIM(avizul/autorizatia/atestatul fiind asimilata in cazul meu cu FISA de APTITUDINE emisa de medicul specialist de medicina muncii )
Era legala cererea angajatorului,avand in vedere ca nu erau respectate prevederile legii 355/2007 cu privire la examinarea medicala de la reluarea muncii (dupa cel putin de 6 luni de suspendare a CIM)si avand in vedere totodata ca pe perioda suspendarii CIM se suspenda drepturile angajatului(cel referitor la sanatate si securitate in munca)?
Era o obligatie a angajatului ce trebuia respectata,chiar daca nu respecte prevederile legale?

multumiri anticipate!!!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
Aur24k, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:46, 9 Septembrie 2016
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-Art. 15. Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
-Art. 23. Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o întrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, în termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22.
-Art.22 lit. f) la indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigatii si/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevazute in
Anexa nr. 1.
-Art. 24. Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/ functiei avute anterior sau noii profesii/ functii la locul de munca respectiv;
b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
Conteaza diagnosticul pentru care ati primit CM, dar si riscurile profesionale la care lucratorul este expus la locul de munca si acestea sa fi dus la primirea CM. Este posibil ca riscurile profesionale existente la locul de munca sa fi fost reevaluate intre timp.
Articolul 23, pe portiunea ingrosata (intre virgule) se refera la motive medicale. Legiuitorul nu s-a referit strict la cele 90 de zile de intrerupere efectiva.
Pot exista si alte motive, considerand examinarea medicala ca fiind periodica, la introducerea de noi tehnologii, elemente/ echipamente noi in fluxul de fabricatie/ executie/ derulare afacere, etc.
Medicul specialist de medicina muncii, in functie de diagnosticul din CM poate apela la art.22 lit.f (vezi partea ingrosata).
Reexaminarea medicala la reluarea activitatii poate fi justificata si de prevederea de la art.23 lit.b) Poate este nevoie de readaptarea lucratorului la locul de munca, avuta in vedere de catre medicul specialist de medicina muncii legat de diagnosticul CM.
Multumesc mult domnule G.Popa......poate nu m am facut bine inteles..
Reiau:
Am avut concediu fara plata 6 luni,ptr motive familiale.
Am facut cererea de incetare a cfp si reluare a muncii. in conditii normale de munca.

La revenirea dupa 6 luni de CFP,mi s a solicitat ex de medicina muncii
Acesta nu s a realizat in cele 7 zile prevazute de lege ci a durat 1luna si jumatate.....
Dupa 1 luna si 1/2 mi s a suspendat Cim (Art 50 lit h) ptr ca nu am fisa de aptitudine.,pe care doctorita nu a vrut sa o incheie,decat cu examen medical de specialitate de la un medic ales de dumneaei,refuzand sa ia in considerare un document emis de un medic primar,de aceeasi specialitate cu cel IMPUS de dansa.

Suspendarea ,,de drept,, nu s a facut pentru concediu medical,ci pentru ca medicul de medicina muncii nu a vrut sa incheie fisa de aptitudine nici dupa 1luna si jumatate de la reluarea muncii,justificand ca ,,nu se poate emite,,ptr ca nu i am adus o examinare medicala de la medicul specialist recomandat de dansa(ci de la unul ales de mine:exista totusi niste drepturi ale pacientului....).
In oricare dintre cazuri,fisa de aptitudine trebuia incheiata(era OBLIGATIA medicului... ,cu specificarea(inapt,apt conditionat cu repetarea examinarii medicale dupa o saptamana/o luna,de exemplu)
Eu as vrea sa stiu daca in perioada cand angajatului i se suspenda,,de drept,, CIM(deci el nu mai presteaza activitate si nu mai are dreptul asigurarii de catre angajator a SSM) este legal sa ti se ceara sa te prezinti la medicul de medicina muncii,atata timp cat NU MUNCESTI ,angajatorul nu a dispus reinceperea activitatii (deci intreurperea suspendarii ,,de drept,,a CIM,pe care tot el a decis-o |)
De avut in vedere:de la revenirea la munca pana la suspendarea de drept,am MUNCIT EFECTIV,fara fisa de aptitudine timp de 1 luna si jumatate,deci AM FOST ADMIS LA POSTUL/FUNCTIA mea.
multumesc anticipat !!!!
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
Aur24k, utilizator
Prin intreruperea activitatii 6 luni (concediu fara plata) trebuia sa fiti examinata medical, dupa programul de la examinarea in vederea angajarii (art.23).
In vederea intocmirii/ semnarii/ parafarii fisei de aptitudine, medicul specialist de medicina muncii a aplicat prevederile de la:
-art.16 (4) La indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
Dvs. nu ati respectat recomandarea medicului specialist de medicina muncii si nu ati adus documentul cerut de la medicul nominalizat unde ati fost trimis. Relatiile profesionale, de serviciu, intre medicul specialist de medicina muncii si medicul specialist din domeniul solicitat pentru analize suplimentare, nu sunt la latitudinea lucratorului. Ati fost trimis la un medic care avea probabil, cunostinte despre riscurile profesionale la care erati expus la locul de munca.
Fara acest document, medicul specialist de medicina muncii nu s-a putut angaja sa certifice aptitudine dvs. in munca. Nu s-au putut respecta astfel cele 7 zile prevazute de legislatie.
Reluarea CIM (suspendat 6 aluni) si reinceperea activitatii nu se poate face decat dupa reexaminarea medicala (cea pentru noii angajati) si instruirea ssm la angajare/ la locul de munca/ periodica.
Permiterea accesului la munca de catre angajator fara a fi indeplinite conditiile de mai sus, poate fi considerata contraventie la prevederile legale ssm si angajatorul poate fi sanctionat contraventional de catre inspectorii de munca.
multumesc domnule G.Popa.....nu mi ati raspuns insa la intrebarea mea....este LEGAL sa fii chemat la ex de medicina muncii cand ai CIM- ul suspendat?? (angajatorul nu a emis decizia de incetare a suspendarii si de reluare a muncii)
Examplu:in perioada de concediu fara plata nu m a chemat nimeni sa fac ex de medicina muncii!!!
Certificatul medical este solicitat numai dupa 1 an de intrerupere a muncii ,in conditii normale de munca....asa scrie in Codul Muncii.
Nu mai spun de faptul ca nu ti se poate suspenda CIM ul pentru ,,neprezentare,,la medicul de medicina muncii ,decat pe perioda cercetarii disciplinare prealabile,in cazul cand se face o cercetare disciplinara....
Un angajat in raportul cu medicul de medicina muncii este pacient,iar medicul respectiv este obligat sa respecte legile in vigoare,respectiv DREPTURILE PACIENTULUI(legea 46/2003).:libera alegere a medicului.
Nu te poate obliga nimeni sa mergi la un anumit medic!!!
Angajatii/pacientii au si drepturi,nu numai obligatii,eu asa cred.

Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
Aur24k, utilizator
Nu ati citit cu atentie - nu trebuia sa reincepeti serviciul fara a avea fisa de aptitudine semnata si parafata de catre medicul specialist de medicina muncii.
Nu trebuia sa fiti chemat la examinare medicala in timpul concediului fara plata, doar atunci cand s-a pus problema reinceperii activitatii.
Dupa parerea mea, legat de examinarea medicala s-a respectat legea. Dvs.puteti sa nu fiti de acord cu anumite aspecte, dar legea tot trebuie respectata.
Libera alegere a medicului nu se refera la examinarea medicala in vederea angajarii si/ sau examinarea medicala periodica prevazuta de HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru conditiile de suspendare a CIM va poate raspunde un utilizator specializat in dreptul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Control medical reangajare - cu un alt cim, la acelasi angajator. Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Daca un salariat a incetat cim la un angajator, si din motive obiective reia lucrul la acelasi angajator, este obligatoriu alt control medical, ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii - control anual MadaCaravan MadaCaravan Sapt viit avem programat controlul anual de medicina muncii. Medicul a spus ca va efectua contrlul angajatilor a caror fisa de aptitudini expira cel tarziu in ... (vezi toată discuția)