avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz de acordare a concediului medical pe perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz de acordare a concediului medical pe perioada spitalizarii

Datorita unor probeme medicale (neurologice) sotia mea a efectuat pina la data de 31.08.2016,120 de zile de concediu medical.
In data dde 01.09.2016,urma sa se prezinte la comisia medicala in vederea stabilirii incadrarii/neincadrarii intr-o grupa de pensionare pe caz de boala,respectiv prelungirea sau neprelungirea concediului medical cu inca 30 de zile in vederea incercarii de recuperare medicala.
Datorita bolii,in data de 01.09.2016,a fost internata in spital 6 zile.
La externare,fara nici un fel de explicatii,medicul a refuzat sa-i acorde concediu medical,respectiv,redactarea unei cereri de trimitere pentru rezolvarea situatiei catre comisia de evaluare a capacitatii de munca.
In aceasta situatie,dispare continuitatea concediului medical,respectiv,apare riscul ca angajatorul sa desfaca disciplinar contractul de munca,deoarece sunt 6 zile de absenta nemotivata pina in prezent,iar deoarece situatia medicala nu ii permite sa lucreze vor urma alte zile de absenta nemotivata !!!
INTREBARE : Este legal refuzul medicului de acordare a concediului medical pentru perioada de spitalizare ?!
Deoarece eu consider ca nu,cum rezolv problema pe cale legala ?!
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 10:49, 8 Septembrie 2016
ART 24(2)(4) din Norme60/2006:

(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.....

(4) Pentru obinerea avizelor prevăzute la alin. (2)şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8;referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritoriala îşi are domiciliul asiguratul.

Nu era legala eliberarea unui cm la externare !
Ne aflam in situatia reglementata de art24(4) ,teoretic trebuia sa i se elibereze acel referat medical .Dar,din cate spuneti deja exista la data de 1sept un astfel de referat intocmit de catre un medic curant pe baza caruia trebuia sa se prezinte la comisie sotia.
Posibil ca din acest motiv la externare sa fi aparut refuzul medicului din sectie de a va intocmi un nou atfel de referat medical !
Parerea mea este ca sotia trebuie sa se prezinte mai intai la comisie pe baza referatului deja intocmit !

AR 17(4)litd:

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară , numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situatii:

.....d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile.

Asadar,concediul medical va putea fi emis ulterior datei externarii,mai exact dupa avizul comisiei de expertizare a capacitatii de munca.
Buna ! Cred ca nu am fost eu suficient de explicit in prezentarea cazului !!!
1)Prin avizul comisiei de expertizare a capacitatii de munca,concediul medical a fost prelungit cu 30 de zile,respectiv ,pina la data de 31.08.2016,inclusiv( !!!) urmand ca la data de 01.09.2016,sotia sa se prezinte din nou in fata comisiei de expertizare a capacitatii de munca
2)Datorita inrautatirii starii de sanatate,sotia a fost internata in spital in perioada 31.08.2016 - 06.09.2016 !!!
3) Intrebarea este :medicul,in conditiile date, avea sau nu obligatia sa acorde concediu medical ,strict pe perioada spitalizarii ?!
V-am raspuns ,NU PUTEA SA VA ACORDE CM PE PERIOADA SPITALIZARII !pt ca avea nevoie de avizul comisiei de expertizare!(fiind cm peste cele 90 de zile si dvs cunoasteti acest aspect)
Cf reglementarii pe care v-am citat-o dar pe care se pare ca nu ati luat-o in considerare,

"medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8;referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritoriala îşi are domiciliul asiguratul."

Daca se acorda aviz,medicul va putea elibera cm in continuare si ulterior externarii,in cf cu prevederea art 17(4)litd din Norme !

Ati afirmat :"La externare,fara nici un fel de explicatii,medicul a refuzat sa-i acorde concediu medical,respectiv,redactarea unei cereri de trimitere pentru rezolvarea situatiei catre comisia de evaluare a capacitatii de munca."

Dar tot dvs spuneti :"urmand ca la data de 01.09.2016,sotia sa se prezinte din nou in fata comisiei de expertizare a capacitatii de munca"...


In acest caz, v-am spus sa va prezentati cu sotia la comisia de expertizare ,chiar daca a existat spitalizarea de 6 zile despre care vorbiti si pt care sigur aveti macar un bilet de externare cu diagnostic
Cred totusi ca medicul din spital are o justificare pt refuzul sau ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Data acordare concediu medical ioana07 ioana07 Certificatul de concediu medical se acorda de catre medicul curant la externare.Data acordarii este aceeasi cu data externarii.Dar daca din diverse motive data ... (vezi toată discuția)
Adeverinta concediu medical mai mult de 90 de zile rusualexandra rusualexandra Am un salariat care in 15 iulie face 90 zile concediu medical, a fost operat si are in continuare medical. Pana acum a avut cod 01 acum vine cu cod 14 a fost ... (vezi toată discuția)