avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pretentii dupa despartire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pretentii dupa despartire

Buna ziua! Incerc, scurt, o poveste lunga si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati da "un punct de plecare"
Dupa o relatie de 11 ani, fara acte, (din care stati impreuna 4 ani intr-un oras din provincie in apartamentul mamei, 3 ani cu chirie Bucuresti si 4 ani intr-o casa pe care am facut-o in apropiere de Bucuresti), am hotarat ca vreau sa merg mai departe singura. Nu stiu insa pentru ce sa ma pregatesc:
1. casa in care stam acum am facut-o pe un teren cumparat pe numele meu din banii apartamentului din provincie pe care mama l-a vandut, dandu-mi banii;
2. casa nu are inca acte, fiind langa Bucuresti, la tara, nu ne-a zorit nimeni sa scoatem autorizatii si sa facem PV de receptie; in mod scriptic aceasta casa nu exista.
3. in toti acesti ani barbatul cu care am stat nu a prea contribuit nici la cheltuielile casei (salariile pe cere le-a avut si somajul in care a fost o perioada putand demonstra imposibilitatea de a face mai mult decat de a-si asigura strictul necesar), ridicarea casei fiind facuta din banii de pe apartamentul vandut de mama, iar cheltuielile ulterioare fiind efectuate 100% de mine si mama.
INTREBARI:
1. Ar putea avea dreptul la ceva din teren si casa, in conditiile expuse anterior?
2. Daca nu vrea sa plece, as putea face ceva?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters87499 , utilizator 12:21, 8 Septembrie 2016
Dacă va înțelegeți amiabil rezolvați tot.

Dacă nu va înțelegeți la proces va trebui dovedit tot ce susțineți.
Trebuie văzute actele înainte de proces.
Din ce ziceți terenul va aparține dar casa dacă se ridica în timpul căsătoriei depinde de sursa banilor.
Casa ar putea fi bun comun dar în funcție de sursa banilor și în funcție de ce se va dovedi în instanta.
Poate fi un proces complicat.
~ Conținut șters la cerere ~
Inteleg ca nu ati fost casatoriti cu acte.
Sub aceasta prezumtie, concubinul poate avea pretentii dar acestea nu au multe sanse de reusita intr-o eventuala instanta.
E bine ca terenule ste pe numele dvs. Nu e bine ca nu aveti acte pe casa. Ar fi ideal sa va grabiti sa le obtineti pe numele dvs: autorizatie, PV de receptive si intabulaea / inscrierea casei in CF pe terenul dvs.
Tot bine ar fi sa obtineti / pastrati dovezi ca banii de casa vin de la mama dvs. Ideale sunt dovezile scrise, gen ordine de plata de transfer bancar de la mama spre dvs. etc. De acum pastrati numai dvs. eventuale acte legate de cumparaturile de material pentru casa, de acum 4 ani, ca la o adica sa nu ajunga la concubine si sa le puteti folosi dvs. sa aratati o eventuala corespondenta intre banii de la mama si cheltuielile effectuate.

Va puteti confrunta cu pretentii ale concubinului asupra casei si (mai probabil) pretentii de despagubiri cu sumele / munca invesita de el in casa / bunurile dobandite in concubinaj. Sansele de reusita ale unor astfel de pretentii depend de detaliile concrete, de bunuri, de dovezi etc. Din ce spuneti dvs., nu sunt ulte sanse sa obtina ceva, dar ... nu stim variant lui si nici detaliile cazului.

Evacuarea din casa e foarte complicate daca nu pleaca de bunavoie, greu de raspuns pe forum.
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului. Casa este ridicata din banii primiti de pe apartamentul mamei. Acesta a fost vandut in 20 ianuarie 2011, terenul cumparat in 28 ianuarie 2011 si am acte de materiale pe numele meu, eu fiind cea care le-a platit.

Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat mostenesti de la mama ta daca ea are un concubin anais25 anais25 Am facut....\\"un targ\\" cu mama prin care eu am cumparat un teren si am construit o casa iar imediat dupa terminarea constructie, ea imi va vinde mie ... (vezi toată discuția)
Va rog raspundeti-mi si mie! karla_aa22 karla_aa22 Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti si mie! Vreau sa imi fac cu viitorul meu sot o casuta pe terenul tatalui meu.Daca va avea loc in viitor vreo despartire cum ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa mea,proprietate personala fara acordul parintilor? Florin Velici Florin Velici Buna seara! va rog ajutati-ma si pe mine cu un raspuns la aceasta intrebare si daca cunoasteti si un articol de lege in legatura cu asta. Locuiesc in casa ... (vezi toată discuția)