Ma numesc Alina si sunt angajata de 8 ani intr-o companie romaneasca foarte cunoscuta:lucrez cu carte de munca si nu am avut nici o problema la serviciu. Anul acesta am nascut un baiat in Suedia (tatal copilului este cetatean irakian cu drept de sedere permanenta in Suedia.Noi nu suntem casatoriti legal) si din pacate tatal copilului a facut leucemie acum 1 luna jumatate si sunt cu el in spital,aici in Suedia.Tatal meu a venit aici si i-am dat imputernicire sa ma reprezinte peste tot (nu stiu exact cum sa explic....are drept sa semneze si sa se ocupe de absolut tot ce e nevoie in numele meu),imputernicirea este semnata de un notar suedez si are apostilul de la Haga. Copilul este cetatean roman (neffind casatorita legal legea suedeza ii da mamei drepturi depline) dar are drept de sedere permanenta in Suedia dupa tata. Problema este ca eu nu am incetat serviciul (eu si tatal copilului dorind sa locuim in Romania dar s-a intamplat sa se imbolnaveasca si pana la terminarea tratamentului nu putem sa plecam) si acum cand tatal meu a fost sa imi depuna actele acolo nu le-au acceptat si au spus ca imi desfac contractul de munca. Este posibil asa ceva? Eu sunt cetatean roman ,copilul este cetatean roman (doar ca are inca certificat suedez dar este precizat ca este cetatean roman),lucrez de 8 ani,platesc taxe si impozite catre statul roman,sunt inscrisa la sindicat (care apropo nu ma ajuta cu nimic,trebuia sa imi dea niste bani cand am nascut si au spus ca pana nu vad certificat de nastere romanesc ei nu dau nimic....ca nu sunt siguri ca am nascut).Actele pe care le-am trimis in Romania sunt traduse si legalizate de notar roman. inainte sa vin in Suedia mi s-a spus ca sa aduc dovada ca am nascut si e totul in regula.....dar acum nu mai recunosc. Pentru a transcrie certificatul copilului in Romania de ce am nevoie si cam cat dueaza? In acest timp cei de la serviciu au dreptul sa imi desfaca contractul de munca? Pentru indemnizatia copilului la primarie ce acte am nevoie sau si ei nu o sa imi accepte dosarele pentru ca inca nu am certificat romanesc pentru bebe?Va rog sfatuiti-ma cum pot sa rezolv aceste probleme (eu in luna septembrie vreau sa vin in tara ca sa le rezolv si apoi sa ma intorc in Suedia pt a termina tatal copilului tratamentul pentru leucemie).Precizez ca si eu am drept de sedere in Suedia pentru 2 ani-acesta fiindu-mi necesar cand am nascut si pentru a putea sa stau pana la terminarea tratamentului prietenului meu.
Va multumesc
Alina Marin
1. aveti certificat de nastere al copilului?
2. daca sunteti angajata la o firma din Romania, care este formula sub care stati dvs in Suedia: concediu, suspendare de contract, detasare, etc?
3. daca aveti certificat de nastere al copilului in limba suedeza, trebuie sa faceti o traducere autorizata si legalizata a acestui certificat in limba romana (prin notari si traducatori autorizati)
Da am ceea ce in romaneste se numeste certificat de nastere-in Seudia acesta poarta numele de personbevis si este un extras din Registrul de nasteri eliberat de Skatteverket.
Sunt angajat a unei companii romanesti si am venit in Suedia pentru a naste copilul-din cate stiu pot opta sa nasc in ce tara doresc-fiind in concediu prenatal si postnatal.Am ales Suedia deoarece tatal copilului are drept de sedere permanent aici si conditiile de spitalizare sunt mai bune. Tatal copilului are drept de sedere permanenta in Suedia si copilul a luat acest drept dupa tata ,dar a luat cetatenie romana......in actele lui este specificat ''cetatean roman cu drept de sedere permanenta in Suedia''. Pentru a naste si a beneficia de spitalizare si ingrijire gratuita aici am luat si eu dreptul de sedere in Suedia pe o perioada de 2 ani....iar acum 1luna si jumatate tatal copilului a facut leucemie si momentan nu pot reveni in Romania-noi vom reveni sa locuim in romania,de aceea mi-am si pastrat serviciul in tara.Eu am venit doar sa nasc aici urmand sa revin cu copilul si viitorul sot in Romania doar ca acum e in spital si pana nu termina tratamentul nu pot sa plec si sa il las singur avand in vedere ca sufera de leucemie-cancer in sange.
Am trimis toate actele copilului si i-am dat tatalui meu imputernicire pentru a depune si a rezolva toate problemele mele in tara pana cand voi reveni. Doar ca cei de la serviciu nu imi accepta aceste acte si spun ca imi vor desface contractul de munca pentru ca am nascut in afara......Toate actele copilului si imputernicirea sunt traduse si legalizate in romania.
Situatia dvs. este in teorie foarte clara, insa in practica intampinati si veti intampina tot felul de mici mizerii din pricina elemetelor de .... extraneitate.
Eu consider ca actele prezentate va dau toate drepturile recunoascute de legislatia muncii. Pentru aplicare intre dvs. si companie, de asemenea, consider suficiente traducerile legalizate ale documentelor. NU consider ca se poate conditiona acordarea drepturilor maternale de transcrierea certificatului copilului, si cred ca daca face acest lucru, firma procedeaza ilegal. Faptul de a naste un copil, dovedit cu certificatul de nastere, este cel care generaza drepturi si protectia dvs., nu faptul transcrierii certificatului.
Contractul de munca nu vi-l pot desface pentru ca ati nascut in afara. Poate alte motive s-ar putea gasi, dar asta nu.
Mai zic si ca ar trebui sa notificati angajatorul despre nastere: tatal dvs. trebuie sa depuna traducerile de acte la angajator, cu dovada de primire/inregistrare.
Dupa ce se termina medicalul pre si post natal, dvs. ar trebui sa intrati in concediu de 2 ani de crestere si ingrijire copil. Din cate stiu, pentru asta trebuie intocmit un dosar la Primarie, sau la agentia de prestatii sociale/directia muncii. Incercati sa depuneti acest dosar prin tata. Dupa ce veti intra in cic, contractul dvs. de munca este suspendat. Nici in concediu medical, si nici in cic, nu veti putea fi concediata. Daca veti fi concediata, concedierea este ilegala.
Unele probleme pot aparea in intocmirea dosarului pentru cic, unde aveti nevoie inclusiv de o adeverinta de la angajator. Daca vi se refuza eliberarea, tatal sa depuna cerere scrisa cu nr. de inregistrare (sau prin posta, cu confirmare de primire si continut declarat). Tot tatal sa incerce sa convinga pe angajator (poate nu stie legea, poate este speriat de actele starine, care i-or fi parand avioane). {Sa stiti ca si unde lucrez eu am avut mamici care au nascut in spania sau ungaria, si nici macar nu am cerut pentru firma traducerea actelor pentru ca am inteles si noi o bruma de spaniola, iar pentru maghiara am folosit un dictionar online. Ar fi fost o cheltuiala aiurea facuta de parinti ca sa ne dovedeasca ... ce? Pana la urma au adus actul transcris, cand s-a putut (dupa cateva luni). }
Tatal dvs. trebuie sa incerce sa convinga angajatorul cu vorba buna ca aveti toate drepturile legale din maternitate, ca si cand ati fi nascut in Romania. Daca nu se poate cu vorba buna, aveti posibilitatea plangerilor la ITM sau a actiunilor in instanta, care vor costa societatea mult mai mult in final.
Singura problema care apare este ca pana nu obtineti certioficat di Roamnia, nu exista un CNP pentru copil, astefl incat unele drepturi pentru acre este necesara inscrierea dupa CNP nu vor putea fi acordate practic pana la obtinerea acestui cod.