Buna, numele meu este Mihai,am 30de ani si ma confrunt cu o problema majora. Sunt tatal unui copil de 2ani si 9 luni. Nu sunt casatorit cu mama copilului dar am locuit mereu impreuna si am format o familie .Copilul s-a nascut in Romania ,unde am locuit o scurta perioada de timp, apoi ne-am mutat in Italia unde traisem anterior nasterii, cu parintii concubinei. Mentionez ca in tot acest timp eu amm fost cel care a intretinut familia deoarece concubina nu a muncit pana acum ,ea avand 23 de ani. Anul trecut am hotarat de comun acord sa incercam un trai mai bun in UK ,unde am venit eu si ulterior dupa ce m-am stabilit ,avand servici ,am luat o locuinta , la 2 luni a venit si concubina cu copilul. La alte 2 luni au venit si parintii ei ,in scopul de a ne ajuta cu, copilul ca noi sa muncim amandoi. In final au mers la munca parintii ei deoarece ei i se parea munca grea si a ales sa stea cu copilul, doar ca de la inceput rolul de mama ei i sa parut greu si am observat ca copilul nu este ingrijit cum trebuie si am inceputt sa-i subliniez lucrul asta si sa si ma ocup de cat de multe sarcini puteam dupa munca sa o ajut ,dar lucrurile se inrautateau incat am ajuns sa vin de la munca sa fac mancare , curatenie si sa ies si cu copilul in parc. Am avut multe discutii si certuri cu raspunsul ca ea"nu este sluga nimanui".Cu scurt timp in urma a vrut sa inceapa totusi sa munceasca ,dar a muncit doar 3 saptamani ,gasind scuze sa nu mai mearga. De o luna parintii ei s-au mutat in alta casa ,unde prezenta ei si a copilului nostru era permanenta ajungand sa si doarma acolo la indemnurile parintilor care mereu au dorit sa creasca copilul nostru ca si cum ar fi al lor ajungand intr-o perioada sa nu am un cuvant de spus in cresterea lui. In urma unei discutii mi -a spus ca i mi ia copilul si se muta la parinti, lucru care s-a intamplat. Sunt disperat pentru ca i-mi iubesc copilul si stiu ca ea nu este o mama responsabila iar mediul din casa in care sta nu este unul adecvat ,ei find consumatori zilnici de alcool iar tatal si recalcitrant. Doresc sa cer custodia copilului meu , dar nu stiu daca acest lucru se face in tara noastra sau in UK, cui sa ma adresez si ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a avea sansa de al creste si educa. Am vrut sa anunt autoritatile de aici dar i-mi este frica sa nu -mi ia ei copilul. Mentionez si faptul ca am suspiciuni ca mai si plezneste copilul nostru , el avand reactii de frica in prezenta ei. Va rog lamuriti-ma , sunt disperat !!! Astept raspunsul d-voastra.
Conform prevederilor din Regulamentul CE nr. 2201/2013, în vederea stabilirii competenței instanței de judecată în cauzele privind autoritatea părintească, se va ține cont de următoarele norme:
A. SITUAȚIA ÎN CARE NU EXISTĂ O CERERE DE DIVORȚ PE ROLUL UNEI INSTANȚE DINTR-UN STAT MEMBRU
1. Competența generală este cea de la reședința obișnuită a copilului pe teritoriul unui stat membru de la momentul sesizării instanței.
Noțiunea de reședință obișnuită a copilului se stabilește în funcție de circumstanțele cauzei. În principiu, reședința obișnuită corespunde cu locul în care copilul s-a integrat din punct de vedere social și familial, instanța de judecată fiind aceea care va stabili care este reședința obișnuită a copilului.
Regula reședinței obișnuite a copilului se aplică și la stabilirea competenței în cazul deplasării ori a reținerii ilicite a copilului.
Instanța de la reședința obișnuită a copilului își păstrează competența până când copilul dobândește o altă reședință obișnuită într-un alt stat membru, iar următoarele condiții sunt îndeplinite:
– orice persoană, instituţie sau alt organism căreia i-a fost încredinţat copilul consimte la deplasarea sau reţinerea acestuia sau
– copilul a locuit în acest stat membru o perioadă de cel puţin un an după ce persoana, instituţia sau orice alt organism căruia i s-a încredinţat copilul a avut sau ar fi trebuit să aibă cunoştinţă de locul în care se află copilul, până când copilul s-a integrat în noul său mediu şi până când a fost îndeplinită cel puţin una din următoarele condiţii:
a. în termen de un an de când cel căruia i s-a încredinţat copilul a avut sau trebuia să
aibă cunoştinţă de locul în care se afla copilul, nu a depus nicio cerere de înapoiere la autorităţile competente ale statului membru în care copilul a fost deplasat sau reţinut;
b. a fost retrasă o cerere de înapoiere a copilului depusă de cel căruia i s-a încredinţat copilul şi nu s-a depus nicio altă nouă cerere în termen de un an prevăzut anterior;
c. cauza soluţionată de o instanţă din statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înaintea deplasării sau reţinerii sale ilicite a fost închisă în condiţiile
art. 11 alin. (7);
d. hotărârea de încredințare care nu implică înapoierea copilului a fost pronunţată de
instanţa judecătorească din statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită
imediat înaintea deplasării sau reţinerii sale ilicite.
De asemenea, instanța judecătorescă de la vechea reședință obișnuită a copilului rămâne competentă și în cazul cererii de modificare a unei hotărâri judecătorești privind dreptul la vizită pronunțat de instanța de judecată de la vechea reședință, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 9 din regulamentul CE nr. 2201/2013:
– să fie o deplasare legală a copilului dintr-un stat membru într-un alt stat membru;
– sesizarea să se facă înainte de împlinirea termenului de 3 luni de la data mutării legale a copilului;
– titularul dreptului la vizită să continue să locuiască în mod obișnuit în acest stat;
– titularul dreptului la vizită să nu fi acceptat competența instanței de judecată din statul membru al noii reședințe obișnuite a copilului.
Competenta romaniei
Mary355
Citat din comunicare:\" Referitor la exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane in solutionarea acestui litigiu tribunalul va admite aceasta ... (vezi toată discuția)