Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatorele informatii.
Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc nou construit in 2009.
Blocul este prevazut cu 8 etaje+penthouse.
In urma cu cateva luni de zile,in urma unei rafale de ploaie si vijelii din spusele administratorului am aflat ca s-au infundat conductele fluviale care coboara de pe terasele celor doua apartamente tip penthouse care sunt deasupra blocului,apartamente care au fiecare cat o terasa deschisa in suprafata de 120 metrii patrati.
Astazi am gasit in fiecare casuta postala dar si pe avizier oferta de reparatii din partea unei firme de constructii in care se regaseau mai multe pozitii de manopera...printre care si pozitia de izolare completa a teraselor aferente celor doua apartamente tip penthouse mentionate mai sus.
Precizez ca apartamentele penthouse sunt vandute si locuite de cativa ani buni.
In urma acelei furtuni au fost inundate cateva apartamente de la etajele 7 si 8.
Este normal sa suportam noi aceste costuri de izolare a teraselor in conditiile in care acolo se locuieste si nu este spatiu comun?
Sunt doua apartamente mari vandute ca si oricare altul din acest bloc.
Conductele pluviale (derivat de la ploaie) au rostul lor usor de inteles, dar si creaza mari probleme, cum este in cazul dv., daca nu sunt bine intretinute. Nu stiu daca tehnic este cea mai buna solutie de a fi izolate pentru ca trebuie gasita o alta cale de scurgere a apei de ploaie de pe terasa.
Cat priveste cine trebuie sa suporte costul acestei pozitii din oferta, trebuie vazut clar ce regim au terasele, cat din ele apartine proprietarilor de la ultimul etaj si cat este proprietate comuna.
De asemenea trebuie vazut si daca acele conducte sunt sparte in dreptul apartamentelor de mai jos unde s-a produs inundatia, deoarece e posibil ca ele sa se fi spart.
In cazul in care conductele pluviale sunt pe "teritoriul" proprietatii celor 2 proprietari de la ultimul etaj, acestia trebuie sa suporte costurile lucrarii de izolatie deoarece ei ar fi trebuit sa aiba grija sa le protejeze gurile si incidentul s-a intamplat pe proprietatea lor individuala, dar daca conductele sunt si sparte, atunci numai aceasta reparatie, cu inlocuirea conductelor, trebuie suportata de asociatie.
Deci izolatia trebuie suportata de cei 2 proprietari de la ultimul etaj numai daca acele guri se afla pe proprietatea lor, iar inlocuirea conductelor trebuie platita de asociatie.
Dom le, avem si blocuri cu penthouse, asta este, insa nu pot sa cred ca aceste apartamente au terasa individuala in folosinta proprie, atata timp cat aceste doua apartamente se afla situate la ultimul nivel, deci terasele „lor” protejeaza de apa provenita din ploi, toate celelalte apartamente situate mai jos.
In fine, nu as baga mana in foc ca este chiar asa, poate ca situatia este alta.
Problema scrgerii si colectarea apei pluviale este o problema comuna, iar inundarea apartamentelor s-a produs deoarece cele doua conducte au fos infundate - probabil neintentionat, chia la nivelul terasei. Infundare se produce de obicei cu frunze si alte materiale de pe terasa, aduse de vant. In momentul in care ploua, apa este dirijata spre cele doua conducte pluviale, astfel ca acele resturi vegetale si ce o mai fi pe-acolo (de obicei resturi de polistiren expandat, aschii si bucatele de lemn, etc), sunt aduse exat in directia scurgerilor, le blocheaza, creiind un mic lac pe terasa. Sigur, mai urmeaza o executie proasta a hidroizolatiei si sunt intrunite toate conditiile unei frumoase inundatii a apartamentelor de dedesubt.
Conductele pluviale sunt conducte de joasa presiune menite, asa cum s-a mai spus sa colecteze apele provenite din ploi si zapezi, in mod continuu, prin cadere libera, fara presiune. Daca aceste conducte se infunda, terasea se inunda, se acumuleaza o mare cantitate de apa pe terasa care la un moment dat - dupa ce ca inunda apartamentele situate dedesubt, incearca sa curga, dar de data aceasta cu mare presiune, inundand aproape toate debaralele pe unde sunt montate aceste conducte.
Ca sa nu se mai intample asa, periodic un „gospodar” din bloc (exclus proprietarii de penthaus - astia sunt boieri...) sau o persoana angajata, sa verifice cele doua scurgei sa nu fie infundate, sa le curete. De obicei aceste scurgeri au prevazute cate un dispozitiv din plastic sau tabla care nu permite patrunderea gunoaelor, a resturilor vegetale (antifrunzar), etc. in conducte, insa, periodic se vor controla terasa si cele doua scurgeri.
Avand in vedere faptul ca blocul este relativ nou, nu cred ca este necesara reparatia in intregime a terasei. Verificati ca terasa sa fie curata, indepartati tot ce nu trebuie pe-acolo, asigurati-va ca surgerile nu sunt obturate cu materiale aduse de furtuna si mai „rezistati” 7 - 10 ani fara reparatia terasei. Acum, in zilele noastre, materialele necesare hidroizolarii sunt net superioare clasicului carton bitumat, sunt garantate 10 - 15 ani, asa ca, in opinia mea nu este nevoie de o noua hidroizolare a terasei. Sigur, „baietii” vin, fac masuratori si va vor intocmesc o antecalculatie, executa lucrarea, dar daca conductele de scurgere se infunda, o sa patiti la fel... apa se acumuleaza pe terasa, probabil ca hidroizolatia fiind mai noua, va rezista, dar cand imensa contitate de apa v-a patrunde in conducte spre subsol, in mod sigur vor inunda si apartamentele pe unde trec.