avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Fotografie furata si folosita pe un site web
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Fotografie furata si folosita pe un site web

Buna ziua,

Recent am fost informat pe un forum dedicat de fotografie, ca una dintre fotografiile mele a aparut pe un site. Locul de unde a fost luata, specifica foarte clar ca fotografiile sunt sub copyright si acesta apartine autorului ei.

L-am contactat pe individul care a folosit fotografia ilegal si l-am somat sa o retraga de pe site insa mi-a dat de inteles ca nu va face acest lucru.

Ce pot face pe cai legale?

Cu respect,
Alin Popescu
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 09:12, 15 Noiembrie 2005
Scuze,am apasat din greseala de mai multe ori pe ,,salveaza''.#-o
Buna !
Si eu sint interesata de acest subiect. Inca nu am ajuns in aceasta situatie, dar ma astept la orice. Eu am o expozitie de pictura virtuala si imi pot fi furate imaginile, destul de usor.

Multumesc,
Diana
Salutari,
Pentru ca vreti un raspuns online si nu unul privat, o sa incerc sa dau un raspuns mai lung. Am scris acum ceva vreme un articol in legatura pentru Saptamana Financiara, si o sa imi permit sa iau un citat din acel articol ca sa imi argumentez raspunsul:

Tot articolul poate fi regasit la pagina:
[ link extern ]
##
Solicitati produse licentiate
Chiar si la site-urile care se vor „originale“ se utilizeaza opere ce apartin, ca drept de autor, altor persoane. De notorietate sunt fotografiile incluse in design, „preluate“ de aiurea (de pe web), fara nici un drept. Ce se poate întâmpla? Cand site-ul ajunge online, autorul operei piratate poate afla de acest abuz (furt de proprietate intelectuala) si va fi indreptatit sa ceara (si sa obtina) in instanta daune care sa depaseasca cu mult valoarea drepturilor de autor. Cazurile de acest gen sunt des intalnite in strainatate, iar în România sunt pe cale sa explodeze, ajungand de la nivelul discutiilor pe forumuri, la cel al instantelor de judecata.

Marca temporala
Singura piedica în calea unor litigii de acest fel este imposibilitatea obtinerii unor probe evidente ale furtului de proprietate intelectuala. Poza pe care o vedeti astazi într-un website poate sa dispara în orice moment, fara a lasa o urma palpabila. In practica s-a mers chiar pâna la încercari de probare cu martori a prezentei unei poze pe o pagina web, însa hotarârile instantelor au fost defavorabile. Ca dovada ca lucrurile se vor schimba în viitor, la sfârsitul anului 2004 a fost publicata în Monitorul Oficial legea privind marca temporala, care va înlatura acest inconvenient. Marca temporala este acea amprenta atasata unui document electronic, prin care se dovedeste existenta documentului la un anumit moment, în forma prezentata furnizorului de marcare. Din pacate, legea înca mai asteapta elaborarea normelor metodologice de aplicare si nu are multe sanse de a intra în vigoare pâna la sfârsitul acestui an. Dupa acest moment însa, ne putem astepta ca utilizarea Internetului sa genereze si la noi o febra a proceselor bazate pe încalcarea dreptului de autor. Exista reprezentanti ai unor banci de imagini din strainatate, care se pregatesc pentru actionarea în instanta a romanilor care le folosesc în mod abuziv imaginile.
De aceea, trebuie sa va asigurati ca designerul va folosi doar imagini si alte elemente de webdesign asupra carora detine dreptul de autor sau pe care este autorizat sa le utilizeze, în baza unei întelegeri cu proprietarul de drept. Stipulati in contract ca webdesignerul se va angaja sa suporte toate daunele, directe sau indirecte, precum si orice alte pretentii de natura financiara pe care le-ar avea cineva în situatia nerespectarii dreptului de autor.
##

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluarea si prezentarea pe un website a datelor tehnice/fotografii a produselor electrocasnice EllaClau EllaClau Buna seara. Vreau sa stiu ce conditii trebuiesc indeplinite in cazul prezentarii de date tehnice, fotografii, manuale de instalare, pliante, pe un website, a ... (vezi toată discuția)
Protejarea drepturilor de autor in cazul unui web site Dexileos Dexileos As dori sa aflu cate ceva despre cadrul legislativ din Romania in ceea ce priveste drepturile de autor legate de realizarea paginilor de internet. Cum se ... (vezi toată discuția)
Publicare fotografie fara acordul autorului ioanon ioanon Pot actiona in instanta detinatorii unui site care mi-au preluat/postat o fotografie fara a-mi cere acordul (drept de autor al respectivei imagini)? As avea ... (vezi toată discuția)