avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu copil minor si credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu copil minor si credit ipotecar

Buna ziua.Din cauza unor probleme cat de curand o sa trec prin un divort foarte urat
Sotia mea vrea sa scape de mine din casa si ma provoaca in toate felurile posibile sa o lovesc sau sa ii vorbesc urat ca sa ma inregistreze,am o luna jumatate de cand stau ca pe ace.
Bineinteles nu stiu cine a invat-o sa cheme politia care a venit de vreo 2 ori pe acs,au vazut prima data cand reclama ca este abuzata ca nu este adevarat nu au luat nici o masura impotriva mea,dar ea tot a facut plangere la sectoris.(Mi-a zis ca pregateste dosarul),a doua oara i-a chemat dupa ce eu am gasit bani ascunsi de mine care nu stiam de ei,eu nevrand sa ii dau inapoi pt ca avem rate si facturi de platit iar ea nu vrea sa participe cu nimik,iar la copil nu vrea sa ii cumpere mancare cu pretextul ca nu are bani,a venit a doua oara politia mau acuzat de furt,i-am dat portofelul inapoi,iar eu am platit ca fraerul ratele tot singur.
Eu am un salariu de 2000 lei net,ea de 500 plus ca munceste la negru si mai castiga vreo 400.
Noi am cumparat o casa prin credit ipotecar in care ea a venit cu fosta locuinta ca avans(luata inainte casatoriei,dar tot impreuna,doar ca fost trecuta doar ea,pt ca eu nu am avut la fel de multi bani),in Contract scrie 41% ea avans,59%imprumut de la banca,dar eu sunt principalul pe credit.
Eu nu mai pot sa stau in asemenea conditii impuse de ea,in care doar eu platesc,dar sunt facut cu ou si otet la toata lume ca sunt alcoolic,abuziv,prost etc.
Vreau sa plec sa ma mut,ce trebuie sa fac,anunt undeva.Pot castiga si eu custodie comuna sa pot sa imi vad copilul,iar cu banca ce se intampla pt ca eu mai platesc de luna viitoare ratele.Ma gandesc sa imi dau demisia de la munca sa munce la negru,pt ca ea si-a facut planurile ca eu platesc in continuare ratele si ii mai dau pensie alim de 500 lei si plec si din casa

Va multumesc si astept ceva sugestii sunt foarte stresat de situatie si nu stiu in care parte sa o iau
Din exemplul altor spețe care le-am citit, vă spun că dacă rămâneți cu creditul singur, nu-i veți mai da și o pensie mare pentru copil, deoarece din venitul net se scade și valoarea ratei lunare și apoi din ce rămâne net după scăderea ratei se calculează 25% pensie pentru 1 copil.
Așa e corect, logic și moral, și în practică așa se procedează în cazurile când 1 soț preia la divorț povara dobândită în comun în timpul căsătoriei.
Dar acest lucru trebuie cerut instanței de judecată, că nu hotărăște judecătorul din oficiu.
De exemplu: aveți 2000 lei salariu net, aveți și 1000 de lei rată lunară, DECI ar trebui să se scadă rata de 1000 lei, și din 1000 net care rămâne după rată să plătiți 250 lei pensie pentru copil.

Dar în această situație, ea va trebui să părăsească casa, cel care rămâne cu rata, rămâne și unicul proprietar.

"La stabilirea posibilităţilor materiale ale debitorului întreţinerii se ţine seama nu numai de veniturile cu caracter permanent pe care acesta le realizează, ci şi de sarcinile cărora trebuie să le facă faţă, cum ar fi existenţa şi a unei alte obligaţii legale de întreţinere, cheltuieli impuse pentru nevoile personale, cum ar fi cele pentru îngrijirea sănătăţii, costurile gospodăriei, apreciindu-se că nu este posibil a se da satisfacţie unei persoane împovărând peste măsură o altă persoană, periclitând astfel dreptul debitorului de a-şi asigura mijloace necesare unui trai decent" (£. Florian, Dreptul familiei, 2011, p. 325).

"Ca orice obligaţie de întreţinere, se stabileşte având în vedere posibilităţile debitorului şi nevoile creditorului; prin urmare, contribuţia părinţilor poate fi diferită, în raport cu mijloacele fiecăruia". (Institutul Naţional al Magistraturii, Dispoziţii ale noului Cod civil în materia dreptului familiei – unificarea practicii judiciare, Bucureşti, 2012)

"Cuantumul obligaţiei de întreţinere se stabileşte în raport de starea de nevoie în care se află copilul, dar şi de posibilităţile de plată pe care le are debitorul." (Trib. Bucureşti, s. a IV-a civ., dec. civ. nr. 959/2009, în E. Roşu, D.A.T.

"Având în vedere obligaţia de creştere ce incumbă părinţilor, întreţinerea este datorată şi de părintele căruia nu i-a fost încredinţat minorul, stabilită potrivit cu nevoia celui ce o are şi cu mijloacele materiale de care dispune cel obligat a o plăti" (C.A. Timişoara, dec. nr. 884/2001, în D. Tiţian, A. Constantin, M. Cîrstea p. 363).
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2016
Dapix, utilizator
Dragomirmihai87, pentru dumneavoastră, soluţia optimă ar fi partajul sau renunţarea la credit.
În caz de separare, oricum veţi plăti pensie de intreţinere, indiferent de ratele pe care le aveţi pentru apartament.
Într-adevăr, legea prevede că la stabilirea pensiei de intreţinere, se ţine cont şi de celelalte sarcini ale celui cu obligaţia de intreţinere, aceste sarcini se referă la alte persoane aflate în intreţinere şi de nevoile personale ale celui obligat la plată:
Art.728 Cod Proc. civilă
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Nu se ţine cont de rate la bănci, acelea sunt obligaţii autoimpuse.
Dacă s-ar ţine cont de ratele la bănci, toţi şi-ar cumpăra case şi maşini în rate şi nu ar mai plăti pentru intreţinerea copilului decât sume modice, ori legea stipuează că obligaţia de intreţinere are prioritate faţă de toate celelalte obligaţii.
Evident, dacă aţi avea venit de 2000 euro, nu lei, este posibil ca instanţa să nu impună procentul maxim de 25% din venit, ci mai puţin.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
Martonze, utilizator
deoarece din venitul net se scade și valoarea ratei lunare și apoi din ce rămâne net după scăderea ratei se calculează 25% pensie pentru 1 copil.
Așa e corect, logic și moral, și în practică așa se procedează în cazurile când 1 soț preia la divorț povara dobândită în comun în timpul căsătoriei.


daca nu poti plati rata, nu ceri sa ti se atribuie imobilul, asa e logic si moral. adica nu ceri imobilul sustinand ca poti plati rata ca ai salariu mare, dar apoi nu mai dai pensie cat i se cuvine copilului ca tu ai de platit rata.
trimiti copilul cu mama sa stea in chirie, aceata sa plateasca chirie, sa intretina copilul ca mama poate din venitul sau , e adevarat cu ajutorul tau cu titlu de pensie de 250 de lei, ca sa poti plati tu rate la casa ta. cine naiba se imbogateste si pe spinarea cui ??

de unde ati presupus @ dapix ca mama va ramane cu copilul ?
Poate instanta nu i-l da ca are venit mic, asa ca poate ramane utilizatorul si cu copilul si cu imobilul si mama sa plateasca pensie raportat la 500 de lei cat are oficial. asa e moral ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
gi-jane2, citiți cu atenție ce spune utilizatorul. Acesta nu dorește să continue creditul, nu dorește să-l preia el singur, vrea să predea băncii casa prin darea în plată, dar soția se împotrivește.
Mai are și varianta din planul B(spune el), de a lucra la negru, să nu aibă din ce să-l execute silit, dacă partenera de viață refuză darea în plată, iar în această situație și copilului îi va plăti numai 231 lei.
Sunt cazuri când instanța impune prin partaj creditul rămas datorie comună unuia dintre foștii soți, iar la calcularea pensie de întreținere tot instanța scade la calcul rata impusă, și apoi din netul după scăderea ratei îi calculează copilului/copiilor pensia de întreținere.
Situația e complicată prin faptul că nu se înțeleg prin acord comun cum să se despartă AMIABIL, iar în cazul lor darea în plată este unica soluție prin care nimeni nu ar pierde nimic, și ar scăpa amândoi de povara ratei bancare.

Ce este moral`? MORAL ar fi să nu se despartă. Moral ar fi să se înțeleagă frumos, să crească copilul împreună.

Eu anterior am prezentat o ipoteză, care s-ar putea întâmpla dacă nu cad de acord să dea casa în plată băncii.
Partajul nu e o soluție în cazul lor(userului și familiei lui). Dacă soția se împotrivește s-ar putea ajunge la o situație similară cu cea prezentată de mine anterior, adică ca banca să-i impună prin partaj lui creditul fără ca el sa-l dorească, caz în care utilizatorul rămas singur debitor al creditului, ar putea ulterior să dea casa în plata singur fără probleme.

P.S. 2000 lei nu-i un salariu net mare. Dacă ar avea 4000 lei net, ar mai merge.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
Dapix, utilizator
gi-jane2 a scris:

Poate instanta nu i-l da ca are venit mic, asa ca poate ramane utilizatorul si cu copilul si cu imobilul si mama sa plateasca pensie raportat la 500 de lei cat are oficial.

Și această ipoteză poate fi luată în calcul, și poate ar mai fi..., însă toate ar fi variante proaste, cu excepția renunțării la credit.
Din păcate copilul va fi cel care va suferi cel mai mult din cauza neînțelegerii părinților.

Dacă și soția ar fi de acord să dea casa în plată, utilizatorul nu și-ar pierde locul de muncă(nevoit din disperare) de unde câștigă net 2000 lei, ar plăti copilului 500 lei și iar mai rămâne și lui 1500 lei pentru subzistență, și foarte important, nu ar fi nevoit să recurgă la soluția de avarie prin care să lucreze la negru să scape de executare silită.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara rares05 rares05 anul trecut s-a pronuntat divortul intre mine si sotia mea, prin care s-a stabilit plata unei pensii alimentare 1/4 din venitul meu, dar din momentul in care ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sim-sim sim-sim buna ziua. am divortat de fostul sot. el a ramas cu un credit ipotecar + alte rate la diverse banci. toate creditele sunt pe numele lui.- nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere liviuliviuta liviuliviuta In anul 2006 am divortat si am fost obligat de instanta la plata unei pensii de 100 lei. Copilul avea la momentul divortului 1 an si 4 luni. In decembrie 2014 ... (vezi toată discuția)