1. Codul Muncii nu prevede emiterea unei astfel de decizii de desfiintare a postului si comunicarea acestei decizii angajatului al carui post se desfiinteaza. Aveti grija doar ca desfiintarea postului sa fie efectiva si reala,pt a nu putea fi contestata .Veti modifica in acest sens organigrama unitatii corespunzator ,prin scoaterea din schema a postului respectiv.
2.
Preavizul de concediere il intocmiti sub forma unei notificari catre angajat,care poate fi formulata astfel (model Legislatia muncii.ro):
Stimate domnule/doamna........................................
Va aducem la cunostinta faptul ca incepand cu data de ..........................., societatea isi restrange activitatea, datorita dificultatilor financiare, si ca urmare, postul dvs. de ............................................ se desfiinteaza.
In consecinta, de la data prezentei notificari incepe sa curga preavizul de 20 de zile lucratoare, conform art.75 alin.(1) din Codul Muncii, precum si a contractului individual de munca nr. ......./..............
La expirarea termenului de preaviz dat de catre angajator, respectiv ..................... relatiile de munca intemeiate pe contractul individual de munca vor inceta conform art. 65 alin. (1) din Codul Muncii
3.
Decizia de concediere (cf CM art 76) se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
art64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Asadar,in cazul concedierii individuale angajatorului nu-i revine obligatia de a comunica angajatului locurile de munca vacante din unitate si in caz de lipsa a acestora sa solicite ajutorul AJOFM.
In cazul concedierii colective,angajatorul are obligatia instiintarii agentiei de ocupare a fortei de munca cf procedurii descrise de art 70 CMcii
Insa,fie ca este vorba de concediere individuala ,fie colectiva,in cf cu prevederea art 67 CMcii salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Angajatul va fi indrumat de catre dvs sa se prezinte la ALOFM pt a putea beneficia de toate masurile de active de combatere a somajului,prevazute de Legea somajului
Va rog sa imi spuneti in care concediere ma incadrez.
Numar total angajati 25
pe data de 01 iunie notific ca , concediez 5 oameni cu termen de preaviz 20 zile
pe data de 29 iunie notific alti 5 oameni ca ii concediez
pe data de 9 iulie notific alti 5 oameni ca ii concediez.
Unde ma incadrez?La cea colectiva sau cea individuala.
Am inteles ca daca am un nr total de anjati mai mare de 20 si mai mic de 100 si dau afara cel putin 10 angajati este colectiva insa eu am cate 5 angajati intr-un interval scurt de timp.Aici nu imi dau seama cum e.
Adica pe 28 iunie inceteaza cim a 5 angajati. pe 27 iulie inceteaza cim altor 5 angajati si pe 3 august alti 5 angajati.Este individuala sau colectiva concedierea.
Multumesc