Cea mai avantajoasă cale este prin semnarea unui acord de mediere la mediator și consfințirea acestuia în fața judecătorului.
Principalul avantaj este legat de taxa judiciară de timbru.
Art. 11 alin. 1 lit a) din OUG 80/2013 cu modificările și completările ulterioare prevede:
Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere - 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
Deci se plătește jumătate din taxa care s-ar plăti la notar sau pentru o acțiune în instanță, plus încă 20 de lei.
Un alt atu important al medierii este faptul că prin acordul de mediere moștenitorii pot împărți bunurile cum doresc, indiferent de cotele părți ce le sunt înscrise în certificatul de moștenitor. Acest lucru trebuie menționat în acord și de asemenea, se anexează certificatele de moștenitor, pentru dovedirea calității de moștenitor.
Un alt avantaj este că hotărârea judecătorească se obține repede, fără ședințe în sala de judecată. Pur și simplu părțile se prezintă în camera de consiliu și îi confirmă judecătorului cele stabilite în acordul de mediere.
Pentru astfel de spețe vă recomand să apelați la un mediator cu experiență și pregătire juridică.