avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere/partaj notar vs dezbatere/partaj in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere/partaj notar vs dezbatere/partaj in instanta

suntem trei si ne-am pus de acord asupra impartelii. eu propun sa mergem la notar si in principiu toti sunt de acord. cand sunt toate actele pregatite, unul din frati nu mai vrea la notar ci insista sa mergem la instanta. insista ca e mai bine asa. nu inteleg de ce. nu vrea sa explice de ce a schimbat de parere. totodata insista in ca nu vrea sa schimbe imparteala, ca doar vrea sa se faca in instanta de común acord si nu la notar.
presimt ca ceva imi ascunde dar nu stiu ce. care este diferente intre dezbatere/partaj la notar si dezbatere/partaj in instante? ce intentie ascunsa ar putea avea? ce avantaj ascuns ar putea obtine?
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
ulises10, utilizator
Cel mai recent răspuns: Birou Mediator Mocian Ramona Mirabela , Mediator 22:49, 13 Septembrie 2016
Cea mai avantajoasă cale este prin semnarea unui acord de mediere la mediator și consfințirea acestuia în fața judecătorului.
Principalul avantaj este legat de taxa judiciară de timbru.
Art. 11 alin. 1 lit a) din OUG 80/2013 cu modificările și completările ulterioare prevede:
Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere - 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
Deci se plătește jumătate din taxa care s-ar plăti la notar sau pentru o acțiune în instanță, plus încă 20 de lei.

Un alt atu important al medierii este faptul că prin acordul de mediere moștenitorii pot împărți bunurile cum doresc, indiferent de cotele părți ce le sunt înscrise în certificatul de moștenitor. Acest lucru trebuie menționat în acord și de asemenea, se anexează certificatele de moștenitor, pentru dovedirea calității de moștenitor.

Un alt avantaj este că hotărârea judecătorească se obține repede, fără ședințe în sala de judecată. Pur și simplu părțile se prezintă în camera de consiliu și îi confirmă judecătorului cele stabilite în acordul de mediere.

Pentru astfel de spețe vă recomand să apelați la un mediator cu experiență și pregătire juridică.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
Birou Mediator Mocian Ramona Mirabela, Mediator
De regulă, partajul se realizează la instanță atunci când părțile nu se înțeleg.
In instanta, cel care introduce cererea va trebui sa plateasca si taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile (sau 5% in cazul in care exista mai multe capete de cerere- de ex deschiderea succesiunii, constatarea masei partajabile, a mostenitorilor si a cotelor si partajul propriu zis).

Prin urmare, unul dintre dvs va trebui sa isi asume rolul de reclamant si sa initieze aceasta actiune. Ulterior veti putea semna o tranzactie in fata instantei sau incheia un acord de mediere.

Sincer as recomanda varianta notarului ca fiind mai sigura decat cea din instanta (unde pot interveni foarte multe variabile).
""Un alt atu important al medierii este faptul că prin acordul de mediere moștenitorii pot împărți bunurile cum doresc, indiferent de cotele părți ce le sunt înscrise în certificatul de moștenitor. Acest lucru trebuie menționat în acord și de asemenea, se anexează certificatele de moștenitor, pentru dovedirea calității de moștenitor.""
O optiune foarte interesanta, dar, cine emite certificatul de mostenitor pt ai anexa acordul de mediere?
Certificatul de mostenitor este solicitat notarului de catre persoanele interesate in dezbaterea succesiunii, pentru a-si proba aceasta calitate-de mostenitor si cota parte care ii revine din mostenire. Avand certificatul de mostenitor, succesorii pot accesa oricare din variante doresc petru dezbaterea succesiunii: instanta, mediator sau notar, in functie de intelegerile dintre mostenitori si de costurile pe care le implica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)