avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia notarului public in fata unei rude care nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia notarului public in fata unei rude care nu stia despre o vanzare-cumparare

Va salut! Solicit parerea unei persoane cu bune cunostinte in domeniul dreptului!
Incerc sa fac o schema.
A,B,C,D- 4 surori nascute intr-e 1920-1930
Inafara de A. toate cele trei surori au urmasi (copii)
Casa parinteasca este trecuta pe numele lui A. (care nu are urmasi)
Sa zicem ca B are un baiat (sa-l numim Bb-deci Bb este nepotul lui A)
C are o fata (Cc-care este strabunica mea) deci eu cu A sunt ruda de gradul 4.
Intr-e timp cele 4 surori au decedat, iar acum Bb a vandut casa, despre care bunica mea (fata strabunicii mele) acum a aflat ca era pe numele lui A.
Desi familia stia ca era pe numele lui B si al fiului ei Bb.
Intrebarea mea este:
Pot sa merg la notarul public la care Bb a facut contractul de vanzare-cumparare cu noii proprietari, pentru a afla suma de bani pe care a vandut casa si eventual cine a fost martor la acest act de vanzare-cumparare?
Eventual urmasii celorlalte 2 fete au ceva parte din banii din vanzarea acelei case?
Va rog, ajutati-ma cat mai repede posibil! Va multumesc!!!
sper ca m-am facut de inteles
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:15, 13 Septembrie 2016
O fi fost casa pe numele lui A
Dar A (fără descendenți) ar fi putut sa lase un testament universal in favoarea lui B si/sau a lui Bb.
Si cum frații/surorile defunctului nu sunt moștenitori rervatari, la dezbaterea moștenirii lui A a fost citat doar legatarul/ beneficiarul testamentului.

Și uite așa, casa, despre care familia stia/credea că ar fi fost deja a lui B și/sau Bb, nu fusese încă a lor (cât timp a trăit A), dar a devenit după decesul lui A (când testamentul a produs efecte). Oricum, asemenea credințe nu prea se nasc din nimic. O fi fost un testament, o fi fost un contract de vanzare/intreținere cu drept de uzufruct pentru A și radiat dupa decesul lui A. Ceva o fi fost, căci altminteri Bb n-ar fi putut să vândă fără dovedirea calității sale de proprietar.

Puteti solicita unui notar cercetarea registrelor succesorale pentru a afla daca s-a deschis succesiunea lui A. (Asta se poate afla contra unei sume modice pentru eliberarea incheierii de verificare a registrelor succesoale. Și în funcție de ceea ce aflați cu acest demers...oți mai vedea. Altminteri, dacă intrați să intrebați direct despre prețul te miri cărei vânzari o să ieșiți la fel de știutor precum ați intrat, fiindcă n-aveți nicio calitate în acel contract).

Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
romascanu, moderator
Multumesc pentru informare.
Dar, A a decedat prin anii 80, si de atunci familia stia despre casa ca i-a lasat pe numele lui B si a fiului sau, doar ca ceilalti sa nu ceara partea lor.
Daca acum nu pot afla sau ataca acest contract de vanzare cumparare atunci ceilalti nepotii celorlalte surori raman in paguba?
Mentionez ca nu a fost lasat nici un testament si nimic, deci si noi avem acelasi drept la acea casa ca si Bb
Din datele pe care le aratati, mai mult decat niste presupuneri nu putem sa dam. Poate ca a fost un contract in timpul vietii cu efecte dupa moarte... poate o fi uzucapat cineva... poate era a lui B si Bb cu uzufruct pentru A... Daca si cu parca...
Mergeti cu actele la un notar si/sau avocat. Cu ce acte aveti, cautati Cful imobilului, obtineti un extras sau orice informare si, dupa ce faceti sapaturi dupa acte (sau angajati pe cineva pentru asta) vedeti cum stau lucrurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare act de mostenire, solutie de a evita succesiunea zulg zulg Buna ziua. Daca poate sa ma lamureasca cineva: Bunica mea detine un apartament pe numele ei. O casa la tara si pamant pe numele parintilor ei. Nu are ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)