avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare act de mostenire, solutie de a evita ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare act de mostenire, solutie de a evita succesiunea

Buna ziua.

Daca poate sa ma lamureasca cineva:
Bunica mea detine un apartament pe numele ei.
O casa la tara si pamant pe numele parintilor ei.

Nu are frati sau alti mostenitori. Este unica urmasa.
Ca urmasi, are doar pe tatal meu, fara alte rude.

Poate sa faca act de mostenire pe toate bunurile chiar daca pe casa si pamant nu este trecuta ca detinator, apare numele parintilor.
Trebuie facut in prezenta unui notar?

Cu actele de mostenire, in caz de deces, ce pasi trebuie sa faca tatal meu?

Ca informatie, este nevazotoare insa poate semna, aude, este constienta.

Ma intereseaza in ideea de a evita succesiunea, intrucat sunt costuri mari.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2022
zulg, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:10, 26 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, trebuie sa mearga la notar pt ca ce a ramas de la parinti sa ajung ape numele ei, va plati si impozit, nu numai taxele pt succesiuni.
apoi, daca nu vreti sa mai dezbateti succesiunea si dupa ea, sa ii doneze tatatlui sau dvs.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
zulg a scris:


Poate sa faca act de mostenire pe toate bunurile chiar daca pe casa si pamant nu este trecuta ca detinator, apare numele parintilor.


Un om VIU poate să participe la încheierea unor ÎNTRE VII. (contract de vânzare , donație, întreținere etc.) sau poate să lase/scrie un testament (= act pentru cauză de moarte, adică act care produce efecte numai după decesul testatorului).

Nu știu ce înțelegeți dvs. prin „act de moștenire,” dar pentru a exista o moștenire trebuie să fie nițel cam ... mort acela despre a cărui moștenire vorbim. Altminteri actul este ...de orice altceva (de vânzare, de întreținere etc) dar nu „de moștenire”.

Un „act de moștenire” (certificat de moștenitor/de legatar) începe cu „formula”: de pe urma defunctului „cutare” decedat la data ...au rămas...

Pentru ca bunica să lăse un testament, nu e necesar să dezbată moștenirile lăsate nedezbătute ale părinților ei, ci ar putea, de exemplu, să vă înstituie pe dvs. legatar universal. Dar vă lasă încurcat pe dvs. sau pe oricine ar fi beneficiarul testamentului. Acesta trebuie să înceapă tot de la ... Adam și Eva, adică să dezbată moștenirile începând cu străbunicul/străbunica (sau care o fi murit mai întâi dintre propritarii casei și pământului) până la testator/bunica, inclusiv.

Altfel spus, nu evitați costurile, ci doar, vorba aceea, lungiți boala. Căci știm astăzi cât este impozitul pentru moștenirile mai vechi de 2 ani, lăsate nedezbătute (1%), dar „mâine”... ne lăsăm surprinși.

Pentru ca bunica să încheie un act între vii (de exemplu pentru a încheia cu dvs. un contract de donație prin care vă donează casa și pământul rămase de la părinții ei) trebuie să dezbătă succesiunile părinților ei.

De ce? Pentru că nu-i destul să știți dvs. că bunica este „unica urmașă”. Mai trebuie să știe și terții. (începând cu notarul care autentifică actul translativ de proprietate).

Or, actul care face DOVADA calității de moștenitor (legal sau testamentar) precum și DOVADA dreptului de proprietate asupra bunurilor din masa succesorală (în cota ce se cuvine fiecăruia, atunci când sunt mai mulți moștenitori) este certificatul de moștenitor.

Dacă tot ceea ce vrea bunica este să lase moștenire fiului ei, atunci nu trebuie să facă acum ... nimic. Poate să închidă ochii liniștită și, după decesul ei, tatăl dvs. va dezbate toate moștenirile începând cu primul decedat după cum am arătat mai sus. (Am zis „nu trebuie”, adică nimic nu-i musai de făcut acum, dar ar fi preferabil să dezbată totuși moștenirile vechi, iar tatăl dvs. va dezbate doar moștenirea după bunica dvs.).
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs practic ati vrea sa intrati in posesisa unor bunuri fara sa sveti cheltuieli..Acest lucru nu e.posibil cineva va suporta costurile unui contract de donatie,ale unei dezbateri succesorale ulterior etc. etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Pentru a evita niste costuri mai mari s-ar putea face donații pe bunurile bunicii care există pe numele său acum, in timpul vieții sale;pentru celelalte bunuri nu se poate face nimic decât după ce se face succesiunea și bunurile respective se afla in timpul vieții pe numele bunicii!
Faptul că nu vede, trebuie întrebat notarul/ notarii care ar urma să instrumenteze actele pe care le face bunica, s-ar putea aici sa fie probleme sa nu găsiți notar care sa accepte instrumentarea actelor având în vedere starea de sănătate a bunicii!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Buna ziua, multumesc mult pentru raspunsurie detaliate.

Ma refeream la testament, nu la act de mostenire, am folosit un cuvant gresit.

Daca bunica mea nu detine casa parinteasca si pamanturile, are vreo valoare daca face testament, in ideea ca tot trebuie facuta succesiune (casa si pamantul nefiind pe numele ei).
Testamentul se face doar in prezenta notarului?

Ma gandesc ca ar trebui totusi facut act de donatie pentru apartament, pentru ca macar acela este pe numele ei.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2022
zulg, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)
Mostenire Felicia1955 Felicia1955 Am primit de la bunicul meu prin testament un teren intravilan de 19 ari. Testamentul este redactat in anul 1960. Mostenitorii legali ai tuturor celorlalte ... (vezi toată discuția)