zulg a scris:
Poate sa faca act de mostenire pe toate bunurile chiar daca pe casa si pamant nu este trecuta ca detinator, apare numele parintilor.
Un om VIU poate să participe la încheierea unor ÎNTRE VII. (contract de vânzare , donație, întreținere etc.) sau poate să lase/scrie un testament (= act pentru cauză de moarte, adică act care produce efecte numai după decesul testatorului).
Nu știu ce înțelegeți dvs. prin „act de moștenire,” dar pentru a exista o moștenire trebuie să fie nițel cam ...
mort acela despre a cărui moștenire vorbim. Altminteri actul este ...de orice altceva (de vânzare, de întreținere etc) dar nu „de moștenire”.
Un „act de moștenire” (certificat de moștenitor/de legatar) începe cu „formula”:
de pe urma defunctului „cutare” decedat la data ...au rămas...
Pentru ca bunica să lăse un testament, nu e necesar să dezbată moștenirile lăsate nedezbătute ale părinților ei, ci ar putea, de exemplu, să vă înstituie pe dvs. legatar universal. Dar vă lasă încurcat pe dvs. sau pe oricine ar fi beneficiarul testamentului. Acesta trebuie să înceapă tot de la ... Adam și Eva, adică să dezbată moștenirile începând cu străbunicul/străbunica (sau care o fi murit mai întâi dintre propritarii casei și pământului) până la testator/bunica, inclusiv.
Altfel spus, nu evitați costurile, ci doar, vorba aceea, lungiți boala. Căci știm
astăzi cât este impozitul pentru moștenirile mai vechi de 2 ani, lăsate nedezbătute (1%), dar „mâine”... ne lăsăm surprinși.
Pentru ca bunica să încheie un act între vii (de exemplu pentru a încheia cu dvs. un contract de donație prin care vă donează casa și pământul rămase de la părinții ei) trebuie să dezbătă succesiunile părinților ei.
De ce? Pentru că nu-i destul să știți dvs. că bunica este „unica urmașă”. Mai trebuie să știe și terții. (începând cu notarul care autentifică actul translativ de proprietate).
Or, actul care face DOVADA calității de moștenitor (legal sau testamentar) precum și DOVADA dreptului de proprietate asupra bunurilor din masa succesorală (în cota ce se cuvine fiecăruia, atunci când sunt mai mulți moștenitori) este
certificatul de moștenitor.
Dacă tot ceea ce vrea bunica este să lase moștenire fiului ei, atunci
nu trebuie să facă acum ...
nimic. Poate să închidă ochii liniștită și, după decesul ei, tatăl dvs. va dezbate toate moștenirile începând cu primul decedat după cum am arătat mai sus. (Am zis „nu trebuie”, adică nimic nu-i musai de făcut acum, dar ar fi
preferabil să dezbată totuși moștenirile vechi, iar tatăl dvs. va dezbate doar moștenirea după bunica dvs.).