Exista posibilitatea de sanctiune dpdpv legal a parintelui nerezident care nu isi respecta programul de vizita?
De ex. parintele nerezident are de sambata de la ora 10.00 si anunta ca nu vine la 10.00 dar nici nu spune o ora ulterioara. Apoi se prezinta cu Politia la usa peste o ora pe motiv ca nu i s-a dat copilul. Sau vine la ora 12.30 si il aduce inapoi la 19.00 desi are program pana duminica la ora 20.00.
againsPAS, vă asigur că nu sunt exagerări.
Eu, ca părinte rezident, nu pot cere monitorizarea, cu tot textul de mai sus, fiindcă nu împiedic şi nu afectez negativ relaţia tatălui cu copilul. A cerut şi monitorizare mai demult, n-au avut ce monitoriza, fiindcă a venit de 2 ori atunci, într-un an. I s-a recomandat să-şi creeze legătură afectivă cu copilul, să se apropie treptat de el, ca urmare, a venit cu martori şi a chemat Poliţia când copilul plângea şi nu voia cu el fără mama. Am făcut şi consiliere parentală, în acele 2 ocazii :) De fiecare dată m-am ales cu plângere penală, de fiecare dată poliţiştii judiciari mi-au explicat că n-au text legal ca să-l oblige să respecte programul de vizită.
Teoria dreptului zice ca nu exista drept fara obligatie corelativa si invers...
Parintele rezident e in ecuatia asta ca reprezentant legal al copilului si in aceasta calitate puteti actiona (in numele minorului ale carui drepturi nu sunt respectate). Raportul obligational este intre copil si parinte. Este dreptul copilului de a pastra legatura cu tatal.
Se face referire la pericolul degradarii relatiilor dintre copil si parintele nerezident datorita dezamagirilor provocate de nerespectarea programului de vizita asumat de parintele nerezident si se solicita obligarea nerezidentului sub sanctiunea amenzii de a respecta cu strictete programul stabilit.
Prevederi legale din Legea 272/2004
Articolul 20
(1) În vederea asigurării menţinerii relaţiilor personale ale copilului cu părinţii săi sau cu alte persoane alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, precum şi pentru asigurarea înapoierii copilului la locuinţa sa la terminarea perioadei de găzduire, precum şi pentru a preveni împiedicarea preluării copilului, la finalul găzduirii la domiciliul părintelui care nu locuieşte cu copilul, instanţa poate dispune, la cererea părintelui interesat sau a altei persoane îndreptăţite, una sau mai multe măsuri cu caracter asiguratoriu sau a unor garanţii
. Dispoziţiile tezei I se aplică în mod corespunzător şi în situaţia prevăzută la art. 18 alin. (1) lit. g).
----------
Alin. (1) al art. 20 a fost modificat de pct. 4 al art. unic din LEGEA nr. 52 din 30 martie 2016 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 253 din 5 aprilie 2016.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) pot include:
a) amendă pe ziua de întârziere impusă persoanei care refuză punerea în aplicare sau respectarea programului de menţinere a relaţiilor personale ale copilului;
b) depunerea unei garanţii reale sau personale de către părintele sau persoana de la care urmează să fie preluat copilul, în vederea menţinerii relaţiilor personale sau, după caz, la încetarea programului de vizitare;
sa inteleg ca, in cazul meu, are program de vizita marti si joi intre orele 18.00 - 21.00 dar nu vine niciodata sa o ia, as putea face ceva? eventual sa micsorez programul de vizita?
sa inteleg ca, in cazul meu, are program de vizita marti si joi intre orele 18.00 - 21.00 dar nu vine niciodata sa o ia, as putea face ceva? eventual sa micsorez programul de vizita?
Dacă programul de vizitare nu este respectat în mod repetat sfatul meu este ca să formulați o acțiune de stabilire a unui nou program de vizitare și să propuneți un program mai restrâns.