avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... abuz notar:refuz acordare procura pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

abuz notar:refuz acordare procura pentru reprezentare in instanta persoana bolnava psihic

Am o ruda bolnava de sindrom bipolar (o afectiune a sistemului nervos ) respectiva persoana a considerat ca gradul de handicap care i-a fost acordat nu este cel corespunzator afectiunii sale ca atare a formulat actiune in instanta eu urmand sa il reprezint.
Am fost la notar pentru a primi procura din partea persoanei respective dar am fost refuzata de notar pe motiv ca el de unde stie ca presoana respectiva se afla in deplinatatea facilitatiulor mentale pentru a primi procura .
Culmea ridicolului acesta a conditionat acordarea procurii de obtinerea unei adeverinte de la institutul de medicina legala din care practic sa rezulte ca persoana respectiva este........................sanatoasa.
Este acest lucru un abuz din partea notarului si cum poate fi sanctionat ?
:offtopic:Mi se pare ridicola cererea acestuia avand in vedere ca aceasta persoana nu este pusa sub interdictie poate vota cumpara sau vinde orice lucru mobil sau imobil
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:29, 22 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este vorba de niciun abuz din partea notarului.

Conform legii activitatii notariale - art. 77
(1) Toate actele notariale se indeplinesc la cerere.
...
(5) In cadrul lucrarilor de indeplinire a actelor notariale, notarul public stabileste identitatea, domiciliul si capacitatea partilor, in afara cazurilor in care se solicita dare de data certa, intocmirea de copii legalizate sau acordarea de consultatii juridice notariale.

Art. 79
(1) Notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile juridice dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea si sa le dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice.
(2) De asemenea, el trebuie sa ceara partilor, ori de cate ori este cazul, documentele justificative si autorizatiile necesare pentru incheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obtine el insusi documentatia necesara, avand acces liber la orice registru public.

Art. 85
(1) In situatia in care se refuza indeplinirea actului notarial, incheierea de respingere se va da numai daca partile staruie in cerere. Incheierea va cuprinde motivarea refuzului, calea de atac, instanta competenta si termenul de exercitare.
(2) Indeplinirea actului notarial poate fi respinsa si pentru urmatoarele motive:
a) neprezentarea documentatiei necesare sau prezentarea incompleta a acesteia;
b) neplata tarifelor, a impozitului si a onorariului stabilit;
c) imposibilitatea identificarii partii sau lipsa de discernamant a acesteia, daca aceasta stare rezulta din comportamentul partii.
Dar daca nu exista niciun document legal care sa specifice ca partea este fara discernamant atunci ce el devine doctor el evalueaza din proprie initiativa daca persoana respectiva are sau nu discernamant ?
Nu a evaluat din proprie initiativa ci v a solicitat un document legal (avand aceasta psibilitate si obligatie conform legii). Daca dvs sunteti de buna credinta si persoana are discernamant nu vad de ce sa nu v ati prezenta la IML pt obtinerea acestui certificat.

Tot astfel nimic nu va impiedica sa luati legatura si cu alti notari si sa incercati semnarea acestui act.
Oricum situatia este de domeniul comediei negre adica nu era vorba de vanzare cumparare imobile sau alte obiecte de valoare ci doasa imi reprezint varul bolnav in instanta oricum nu prea vad cum iml iar da ca este sanatos deoarece el chiar nu este sanatos si chiar de aceea am si intentat acea actiune in justiei probabil ramana ca acesta sa se prezinte la instanta (voi venii cu el desigur chiar si farac procura ) si daca cumva se afla in delir poate zice si acolo ca il cheama adolf hitler asa cum isi imagineaza ca este .
Ce sa mai zic romania si legile ei intortocheate!
Daca nu are discernamant puneti l sub interdictie, instanta numind un tutore care sa ii reprezinte interesele, inclusiv intr o astfel de actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Drept de semnatura Catalin@89 Catalin@89 Buna ziua,vreau sa ii fac bunicului titu de propietate pe un teren si el are handicap si zace la pat,am facut masuratori si cerere la primarie,m am lovit de ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere moldovan mariana moldovan mariana Daca o matusa pe care o ingrijesc eu si o voi si ingropa a facut un contract de intretinere cu o persoana care a plecat din tara ,cum pot rezilia contractul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si ... Negrulau94 Negrulau94 Buna ziua. Se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si 2 fice. Fica 1 il ia pe tata si merge la notar, la care face un contract v-c cu intretinere. Din ... (vezi toată discuția)