avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... abuz notar:refuz acordare procura pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

abuz notar:refuz acordare procura pentru reprezentare in instanta persoana bolnava psihic

Am o ruda bolnava de sindrom bipolar (o afectiune a sistemului nervos ) respectiva persoana a considerat ca gradul de handicap care i-a fost acordat nu este cel corespunzator afectiunii sale ca atare a formulat actiune in instanta eu urmand sa il reprezint.
Am fost la notar pentru a primi procura din partea persoanei respective dar am fost refuzata de notar pe motiv ca el de unde stie ca presoana respectiva se afla in deplinatatea facilitatiulor mentale pentru a primi procura .
Culmea ridicolului acesta a conditionat acordarea procurii de obtinerea unei adeverinte de la institutul de medicina legala din care practic sa rezulte ca persoana respectiva este........................sanatoasa.
Este acest lucru un abuz din partea notarului si cum poate fi sanctionat ?
:offtopic:Mi se pare ridicola cererea acestuia avand in vedere ca aceasta persoana nu este pusa sub interdictie poate vota cumpara sau vinde orice lucru mobil sau imobil
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:29, 22 Noiembrie 2019
Inteleg problema este ca nu e mereu asa uneori e destul de normal fiindca isi i-a tratamentul regulat fiind supravegheat de familie in acest sens,de asemenea nu este o persoana violenta sau care sa isi produca rani.
Oricum consider ca gestul acestui domn notar e lipsit de orice bun simt si omenie si inca o dovada de cat de discriminati si lipsiti de drepturile elementare sunt persoanele vulnerabile intr-o societate ca cea romaneasca .
De asemenea mi se pare ridicol ca atata timp cat o persoana poate vota la alegeri poate desfasura tot felul de acte financiare nefiind pus sub interdictie sa i se refuze o procura prin care sa fie reprezentat la proces.Precizez ca doream sa ii fac acea procura deoarece el sufera de agorafobie fiindu-i teama de locuri cu multimi si astfel temandu-ma ca i se poate declansa boala .
:offtopic:Ma intreb totusi daca la fel de "vigilenti " este acest domn notar cand vine vorba de acte cu adevarata importanta precum vanzari /cumparari imobile sau alte acte cu valoare financiara mare .
Notarul nu savarseste niciun abuz ci acesta nu are voie sa faca procura din moment ce mandatarul sufera de o boala psihica. Daca dumneavoastra obtineti certificat medical prin care se mentioneaza ca acea persoana are discernamant atunci notarul are voie sa va faca procura.

Cat despre faptul ca aceasta persoana voteaza sau semneaza divese acte, cat timp nu este luata in evidenta si nu anunta ca nu are discernamant, nimeni nu are de unde sa stie ca sa il opreasca sa mai semneze.

De asemenea exista bineinteles si varianta ca persoana sa aiba discernamant in ciuda acestei boli si astfel are dreptul sa faca ce acte doreste.

Acesta este si motivul pentru care notarul refuza intocmirea procurii. Cat timp a fost instiintat ca persoana sufera de o afectiune psihica, atunci obligatia notarului este sa se asigure ca mandatarul nu are discernamantul afectat.

Va garantez ca daca obtineti actul solicitat de notar prin care se atesta ca mandatarul are discernamant, notarul va intocmi procura.
Pozitia notarului este corecta si legala,aveti doua posibilitati:ori mergeti la alt notar si va da o procura pur si simplu fara a face referire la starea de sanatate, ori obtineti actul de la medicul legist.
Bună seara am și io o întrebare și tot odată dacă mah puteți sfătui într-o problema am o bunica în vârstă de 73 de ani foarte bolnava este operata la sold și nu se poate deplasa și psihic dementa nespecificata eu am grija de ea și vreau sa fac o procura notariala sa i pot reprezinte drepturi sa pot sai pun pensia pe card cum pot proceda?? Va mulțumesc anticipat
Notarul nu va face nicio procura fara avizul INML.

Insa cel mai probabil avand diagnosticul de dementa va trebui pusa sub interdictie (daca exista o lipsa de discernamant) si apoi dvs - in calitate de tutore - puteti sa ii reprezentati interesele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere moldovan mariana moldovan mariana Daca o matusa pe care o ingrijesc eu si o voi si ingropa a facut un contract de intretinere cu o persoana care a plecat din tara ,cum pot rezilia contractul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si ... Negrulau94 Negrulau94 Buna ziua. Se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si 2 fice. Fica 1 il ia pe tata si merge la notar, la care face un contract v-c cu intretinere. Din ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)