avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozitare indemnizatie de consilier local
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozitare indemnizatie de consilier local

In conformitate cu art. 23 din L.215/2001 si art 4 din l. 393/2004 consilierii locali sunt alesi locali si indeplinesc o functie de autoritate publica. Activitatea de consilier local nu este o functie, ci o calitate, nu este salarizata, ci indemnizata, nu are caracter regulat, organizat si permanent, nu are program de lucru si atributii de serviciu, in afara celor prevazute expres prin lege si nu poate fi asimilata cu o functie electiva. Aceasta activitate, nu se desfasoara in baza unui contract de munca sau civil, ci in baza unui mandat. Consilierului local pentru activitatea prestata, nui se acorda o retributie sau remuneratie care sa aiba caracter salarial, ci i se acorda o indemnizatie in functie de participarea la sedintele consiliului local. Intrucat intre consilierul local si Consiliul local nu exista raporturi de munca, implicit perioada in care o persoana a fost consilier local, nu constituie vechime in munca, iar indemnizatia primita de consilierul local nu are caracter salarial si este supusa doar IMPOZITARII.
INTREBARI: 1.- care este actul normativ in care se stipuleaza ca, consilierul local desfasoara o functie de demnitate publica
2.- care este legea prin care indemnizatia de consilier local este supusa tuturor contributiilor sociale ( sanatate, pensie, somaj, concedii, accidente de munca etc) in afara de impozit ?
3.- daca se calculeaza aceste contributii, cum se raporteaza in D 112 ?
4.- Conf. instructiunilor de creare a declaratiei D112, consilierii se incadreaza la asigurat C tip 19 conform Nomenclatorului 6, aici explicatiile sunt clare, fara interpretari si nu se admite contributia de somaj si CAS. Ca sa se valideze trebuie raportat Consilierii in D112 la Asigurat A tip 3 conform Nomenclatorului 5, care este neconform cu instructiunile de creare declaratie. Deci cum interpretam si ce ignoram pentru a nu genera erori la D112 ?? Faptul ca in programul de salarizare consilierii apar cu o zi, doua de lucru nu este OK si am inteles ca la validare apar Atentionari. Deci in afara de impozitul pe venit se mai poate retine si celelalte contributii din indemnizatia de consilier ??
Va multumesc si daca se poate astept raspuns cu interpretare a legilor in acest sens. Cu stima, Nelu Floca
Cel mai recent răspuns: flocanelu , utilizator 14:02, 15 Septembrie 2016
Gasiti aici informatii legate de contributii sociale obligatorii -consilieri ,pt 2016

[ link extern ]
Da, am citit ca la stabilirea contributiei sociale privind indemnizatia de consilier local se aplica disp. art. 76 alin 2 lit a din legea 227/2015, deoarece potrivit art 2 alin 1 coroborat cu art 11 alin 6 din legea 284/2010, consilierul local este incadrat in functie de demnitate publica aleasa. Dar va rog daca se poate sa ma lamuriti la urmatorul aspect. Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, la art. 76 alin 2, spune ca ( regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor ) lit a, se refera la ( Indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii ). Mergem la Legea 284/2010 care priveste salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Art. 2 alin 1, mentioneaza ca ( Dispozitiile prezentei legi se aplica ) lit. a ( personalului din autoritatile si institutiile publice, respectiv.....autoritati ale administratiei publice locale....). Art. 11 alin 6 , spune ca ( Functiile de demnitate publica alese si numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica, au un singur nivel de salarizare, care este corespunzator clasei de salarizare si coeficientului de ierarhizare ) PÎNĂ AICI REZULTA CA UN CONSILIER LOCAL ESTE INCADRAT IN FUNCTIE DE DEMNITATE PUBLICA ????
Tot in legea 284/2010, la art. 47 se stipuleaza ca ( Anexele I - VIII fac parte integranta din prezenta lege ). Mergem la Anexa 1 ( Familia ocupationala de functii bugetare ADMINISTRATIE ), Capitolul IV ( Functii de demnitate publica ) si luam fiecare litera.
Litera A - Functii de demnitate publica alese ( Presedintele RO, presedintele Senatului, camerei Deputatilor, secretari Senat si cam. Deputatilor, senatori, deputati etc ) nu mentioneaza si consilier local
Litera B - Functii de demnitate publica numite ( Prim Ministru, ministrii, cei din CCR, din Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului etc ) nu mentioneaza si consilier local
Litera C - Functii de demnitate publica alese din cadrul organelor autoritatii publice locale ( Primari si Viceprimari de municipii, orase si comune ) nu mentioneaza si consilier local
Litera D - Functii asimilate cu functii de demnitate publica ( Conducatorii si adjunctii institutiilor publice din subordinea Guvernului ) nu mentioneaza si consilier local.
Deci nici in prezent nu sunt lamurit daca consilierul local are functie de demnitate publica.Cunoasteti cumva alt articol de lege care mentioneaza concret acest aspect? Daca nu inseamna ca indemnizatia unui consilier local este supusa numai impozitarii de 16% fara celelalte contributii. Adevarat sau nu ? Astept un raspuns.
Va multumesc. Cu stima Nelu Floca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale indemnizatie de sedinta consilier local FloareaIonita FloareaIonita Ce contributii (angajat/angajator) se datoreaza pentru indemnizatiile de sedinta ale consilierilor locali conform Noului Cod fiscal incepand 01.2016? (vezi toată discuția)
Declaratie 112 istrate78 istrate78 conform Lg227/2015 art. 76, alin.2 lit. a am oprit consilierilor locali toate cotributiile conform regulilor de impunere veniturilor din salarii (acestea ... (vezi toată discuția)
Contributii consilieri locali Olteiadrian Olteiadrian Incepand cu ianuarie 2016 se iau si contributiile de somaj si cas la inemnizatiile de sedinte ale consilierilor locali (vezi toată discuția)