avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare teren ,mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare teren ,mostenire

Buna ziua,
La scurt timp dupa ce, prin instanta, mamei mele i sa retrocedat un teren, dansa a decedat. Terenul retocedat, in timpul instrainarii a fost partial insusit de altcineva,care nu stiu prin ce mijloace a facut si cadastru pe acea portiune. Am inceput procesul de revendicare in 2012 si se judeca de patru ani dupa VCPC. Acum un an partea parata a invocat principiul Unanimitatii, afland de disensiunile dintre mine si tatal meu, care, din rea vointa, nu vrea sa isi dea acordul in privinta revendicarii.
Va intreb , desi procesul a fost deschis inainte de intrarea in vigoarea noului cod de procedura, decizia judecatorului de a admite principiul Unanimitatii invocate ulterior este corecta ? poate fi atacata cumva ? procesul este suspendat pana la rezolvarea problemei. Cat dureaza aceasta suspendare daca tatal meu nu doreste in continuare revandicarea terenului?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:44, 15 Septembrie 2016
Buna ziua, din punctul meu de vedere problema dvs. nu sta in C.pr.c, ci in NCc (care era in vigoare cand ati introdus cererea) si anume in textul articolul 643 - Acţiunile în justiţie
(3) Când acţiunea nu este introdusă de toţi coproprietarii, pârâtul poate cere instanţei de judecată introducerea în cauză a celorlalţi coproprietari în calitate de reclamanţi, în termenul şi condiţiile prevăzute în Codul de procedură civilă pentru chemarea în judecată a altor persoane.

Ratiunea acestui alin.(3) al articolului mai sus mentionat, este ca presupunand ca reclamantul coproprietar ar pierde procesul, atunci conform alin.(1) al aceluiasi articol, o noua cerere de chemare in judecata ar putea fi introdusa de celalalt coproprietar, iar o eventuala solutionare favorabila i-ar profita si primului coproprietar. Astfel incat, legiuitorul a inteles sa-i acorde si paratului un mijloc de a se apara deodata si impotriva tuturor coproprietarilor, dupa cum reiese si din textele de mai jos, alaturi de alin.(3) :
alin.(1) Fiecare coproprietar poate sta singur în justiţie, indiferent de calitatea procesuală, în orice acţiune privitoare la coproprietate, inclusiv în cazul acţiunii în revendicare.
alin.(2) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în folosul coproprietăţii profită tuturor coproprietarilor. Hotărârile judecătoreşti potrivnice unui coproprietar nu sunt opozabile celorlalţi coproprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul unanimitatii ContSters221975 ContSters221975 constat ca a disparut mult discutata problema a revendicarilor facute doar de un mostenitor..finnd mai clar principiul indivizibilitatii acceptarii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna temeiul de drept material si procesual? Keresztesana Keresztesana Buna ziua sunt administrator la o asociatie de proprietari si am chemat in instanta un proprietar pentru recuperarea debitelor. Deoarece in acte este ... (vezi toată discuția)
Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)