avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce inseamna temeiul de drept material si procesual?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce inseamna temeiul de drept material si procesual?

Buna ziua sunt administrator la o asociatie de proprietari si am chemat in instanta un proprietar pentru recuperarea debitelor. Deoarece in acte este proprietara si sotia am solicitat instantei ulterior si introducerea acesteia in acelasi dosar tot in calitate de parat, insa instanta ne-a cerut sa mentionam temeiul de drept material si drept procesual pentru care cerem introducerea in cauza a acesteia. As dori dac se poate sa ma lamuriti la ce anume se face referire. Va multumesc o seara buna.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 18:50, 9 Noiembrie 2018
Modificarea cererii de chemare in judecata se face la primul termen, art. 204 Noul cod de procedura civila. Daca a trecut de acest moment, se poate modifica numai cu acordul paratului. Asta e temeiul de drept procersual. Probabil se refera la faptul ca nu mai puteti introduce, fiind depasit acest termen.
Temeiul de drept material se refera la codul civil in cazul dvs.. probabil la faptul sa sunt coproprietari si trebuie sa raspunda solidar, art. 643 Nou; Cod Civil.

CAPITOLUL IV
Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 2-a
Coproprietatea obişnuită
Art. 643

Acţiunile în justiţie

(1) Fiecare coproprietar poate sta singur în justiţie, indiferent de calitatea procesuală, în orice acţiune privitoare la coproprietate, inclusiv în cazul acţiunii în revendicare.

(2) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în folosul coproprietăţii profită tuturor coproprietarilor. Hotărârile judecătoreşti potrivnice unui coproprietar nu sunt opozabile celorlalţi coproprietari.

(3) Când acţiunea nu este introdusă de toţi coproprietarii, pârâtul poate cere instanţei de judecată introducerea în cauză a celorlalţi coproprietari în calitate de reclamanţi, în termenul şi condiţiile prevăzute în Codul de procedură civilă pentru chemarea în judecată a altor persoane.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul unanimitatii ContSters221975 ContSters221975 constat ca a disparut mult discutata problema a revendicarilor facute doar de un mostenitor..finnd mai clar principiul indivizibilitatii acceptarii ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren ,mostenire basileu basileu Buna ziua, La scurt timp dupa ce, prin instanta, mamei mele i sa retrocedat un teren, dansa a decedat. Terenul retocedat, in timpul instrainarii a fost ... (vezi toată discuția)
Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)