Detin o societate comerciala, ma intereseaza cum ar fi mai bine si mai sigur pentru firma? Sa angajez un contabil dar ma costa mai mult (salariu+carte de munca) sau sa fac un contract cu o firma de contabilitate (contract prestare servicii) ?
Ma intereseaza daca firma sau angajatul raspunde in fata legii in caz ca efectueaza greseli in contabilitatea mea, asta pentru ca eu nu stiu ce face?
Va multumesc anticipat!
Contabilul poate fi tras la raspunde doar daca se incheie cu acesta un contract de munca cu program partial de minim 2 ore+ fisa postului cu atributiunile ce-i revin sau un contract de prestari servicii cu atributiunile ce-i revin,depinde de statutul sau juridic.E foarte important in caz de litigiu cu organele de control si in instanta.
Varianta cea mai sigura ,dar care implica ceva costuri suplimentare pe la Reg. Com. este aceea de a-l mentiona in statutul firmei si cu atributiunile ce-i revin...daca nu aveti incheiat nici un act cu acesta si mai mult decat atat acesta nu sta bine la capitolul moralitate si asumare veti fi pus in situatia de a fi tras la raspundere ca administrator al firmei si in nume personal.
Daca va veti lasa doar pe contabil sau firma (de conta) riscati sa va meritati soarta. Trebuie sa verificati totul personal si sa va implicati in toate altfel ... Orice amenda o plateste firma. In final recomand un contabil pentru ca va poate ajuta mai bine - asta daca e bun.
GermanAlex- am citit de multe ori comentariile dvs.- va rog sa va argumentati opiniile expuse.
Intre firmele de contabilitate si un contabil nu exista o competitie- in situatia in care isi desfasoara ambele legal activitatea.
Este vorba de profesionalism.
Daca tot oferiti sfaturi faceti-o in mod corect.
Afirmatia tot firma plateste amenda, este adevarata doar pe jumatate.
Orice firma de contabilitate este OBLIGATA sa aiba o asigurare de cel putin 5.000 euro (altfel nu obtii viza pe anul in curs).
Da,amenda se aplica firmei,ulterior aceasta amenda este facturata catre firma de contabilitate, care este obligata sa o plateasca.
Evident,amenda se suporta de catre firma de contabilitate in baza contractului si daca se face vinovata - in functie de termenii contractului.
@ecomagazin
In momentul in care va asumati infiintarea unei firme,trebuie sa intelegeti ca firma este a dvs.nu a contabilului sau a firmei de contabilitate.
Este adevarat ca si de profesionalismul lor depinde succesul dvs.
Stimata doamna Simona Oprica, Produc programe de contabilitate de peste 20 de ani si tot de atunci lucrez cu contabili. Eu inca nu am auzit de o firma care sa factureze amenda mai departe. Poate inca nu e moda in Arges, dar ma indoiesc ca ar accepta pe aici cineva asa ceva. Probabil s-ar ajunge la proces. Inca nici de asa ceva nu am auzit. Nici nu vreau sa ma gandesc cam cum ar suna factura respectiva si daca ar fi cu TVA sau nu, sau cum ar fi prinsa in 394 (la ce capitol). O mare problema va fi de acum 394 in care nici macar contabilul nu are habar ce se afla sau cum sa il verifice complet. Doar programatorul stie. Deci ar fi cazul ca duo-ul firma-contabil sa devina un trio firma-contabil-programator si toti sa fie responsabili si sa plateasca la unison?! Inca nu am auzit de asigurare pentru producatorii de soft dar poate o exista. Eu in nici un caz nu le garantez la clienti corectitudinea respectivei declaratii pentru ca este complet aberanta, lipsita de explicatii si exemple si are doar 39 de pagini de calcule explicate nu de un matematician, ci de romancieri. Nimeni din cei care creaza declaratia nu garanteaza corectitudinea ei 100% si inca multe luni-ani se va tot retușa. Contabilul vine la firma si are acces la toate actele direct. La firma de contabilitate ii duci actele si le introduce in computere (deja e ciudat sa introduci datele de 2 ori) si sigur nu pe toate - ce facem cu casele de marcat?
Corectare d394
modimpex
buna ziua!
am urmatoarea situatie: am depus d394 trimIII si pe recipisa scrie: nu exista erori de validare, dar este o atentionare cum ca: cui-ul unui ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.