avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Reincepere studii la alta universitate de stat, cu ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Reincepere studii la alta universitate de stat, cu subventie

Buna ziua!
Situatia este urmatoare: Sora mea a facut 1 an de zile la universitatea X (de stat). A renuntat, si acum a intrat la universitatea Y (tot de stat). Conform notei de admitere, este printre primii, si ar trebui sa fie la Buget, dar pentru ca a facut 1 an in alta parte, a trecut-o la Taxa. Intrebarile sunt:
1. Pentru primul an facut, trebuie sa plateasca o taxa (asa inteleg din legea 1/2011), dar, taxa nu ar trebui platita la universitatea la care a facut primul an? Momentan, cei de la universitatea la care a intrat acum zic ca trebuie platita taxa lor (4200 lei), nu cea de la prima facultate (2400 lei).
2. Daca a facut doar un an si s-a retras de la prima universitate, inseamna ca a pierdut tot ciclul de 3/4 ani de studii gratuit, subventionat de stat?
3. Nu ar fi trebuit ca ea sa plateasca 1 an (cel facut), dar dupa aceea sa beneficieze in continuare de invatamant gratuit? In momentul de fata, conform celor spuse de o doamna secretara, ca sa treaca la buget in anul 2, trebuie sa aiba minim o anumita medie..desi, cum am zis, ea are medie de buget de acum.
4. Tot d-na secretara a spus ca trebuie platita taxa la ei, deoarece statul a livrat niste bani pentru prima facultate..ceva de genul acesta, afirmatie pe care nu am inteles-o. Imi puteti explica la ce se refera?

Va multumesc si astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 16 Septembrie 2016
Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale
art.142

...
(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.

(6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;
b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.

(6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
....
Multumesc de raspunsuri, dar:
Ce sa inteleg din citatul urmator: "instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea"?
Din timpul trecut al verbului "a asigura", inteleg ca ar fi vorba de universitatea la care a fost inscrisa prima data. Am inteles corect?

Da, ati inteles corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii superioare ccrriissttiinnaa ccrriissttiinnaa Buna ziua,am o fata ce a terminat primul an de facultate pe arheologie,in cadrul facultatii de istorie din Universitatea Babes Bolyai cu o restanta,dar nu vrea ... (vezi toată discuția)
Facultate la buget Cristinacristina2019 Cristinacristina2019 Buna ziua! Doresc sa achit contravaloarea unui semestru la o facultate de stat. Am fost admisa la buget acum 5 ani, dupa 3 luni am inghetat anul. In vara vreau ... (vezi toată discuția)
Prima facultate la taxa, a doua la buget? urgent!! Victor_Crum Victor_Crum Daca in cadrul Universitatii am urmat prima facultate in regim de taxa, am dreptul ca la cea de-a doua sa intru la buget? din cate am inteles, daca prima a ... (vezi toată discuția)