avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand este nejustificata intarzierea platii salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand este nejustificata intarzierea platii salariului

Apelez la dvs. pt. a ma lamuri cum anume se interpreteaza fraza "intarziere nejustificata" din urmatorul articol:

Art.166 C.mun. :
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Angajatorul, institutie bugetara (in subordinea Ministerului), are perioade cand intarzie plata salariului cate 2-5 zile, pe motiv ba ca Ministerul avizeaza tarziu nu stiu ce acte sau ba ca sistemul informatic al ANAF s-a blocat.
Sunt aceste situatii justificate pt intarziere? Putem da in judecata pt acest motiv?

Multumesc
Puteti actiona in instanta .

Va redau din jurisprudenta - care nu constituie izvor de drept - :

"Plata cu întâziere de către angajator a sporului la salariu justifică obligarea sa la plata drepturilor băneşti actualizate cu rata inflaţiei la data plăţii efective. Prin urmare, plata cu întârziere a drepturilor băneşti a născut în patrimoniul salariatului un prejudiciu egal cu diferenţa dintre salariul nominal şi salariul real încasat de acesta, diferenţă datorată deprecierii monetare produse între momentul la care drepturile băneşti trebuiau încasate şi momentul încasării lor efective." (Curtea de Apel Piteşti, secţia civilă, pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale şi pentru cauze cu minori şi de familie, decizia nr. 422/R-CM din 18 septembrie 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2008, p. 169-170)
Am inteles. Daca sunteti amabil, imi puteti da niste exemple de situatii de intarziere justificata, pt ca vreau sa fiu pregatit pentru eventuala lor manipulare si incercare de dezamorsare a situatiei.

Cu stima.
Din practica intalnita (sector privat) , va redau cateva exemple : lipsa de disponibil lichid a unitatii, intarzierea platilor de catre clienti, blocarea conturilor angajatorului de catre organele abilitate etc.

In sectorul bugetar, am intalnit o singura situatie , cand au schimbat data de plata a salariului si au anuntat in data cand trebuia sa faca plata acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
creis a scris:

.... imi puteti da niste exemple de situatii de intarziere justificata, pt ca vreau sa fiu pregatit pentru eventuala lor manipulare si incercare de dezamorsare a situatiei.

Fiind vorba de o institutie bugetara,o intarziere justificata poate sa se produca daca exista o problema in oricare din segmentele executiei bugetare,adica la angajarea, lichidarea, ordonanţarea ori plata cheltuielilor cu salariile.

Un exemplu de posibila intarziere, salariile personalului cuprins în statele de funcţii anexate bugetului aprobat şi obligaţiile aferente acestora, se consideră angajamente legale şi bugetare de la data de 1 ianuarie a fiecărui an cu întreaga sumă a creditelor bugetare aprobate.
În situaţia în care se impune majorarea salariilor, este necesară elaborarea unor propuneri de modificare a angajamentelor legale şi bugetare iniţiale, însoţite de memorii justificative care pot produce intarzieri

Un alt exemplu ,plata salariilor se face cand exista credite bugetare deschise/repartizate sau disponibilităţi în conturi de disponibil Se poate intampla o intarziere datorata faptului ca ordonatorul principal de credite deschide cu o oarecare intarziere linia de creditare la inceputul anului

Pot exista unele intarzieri justificate si in cazul cand apar probleme la sistemul informatic al Trezoreriei ,sau al oricarei institutii implicate in [plata salariilor.

Faptul ca un sistem informatic se blocheaza inteleg, dar celalt fapt care tine de organizarea personala a documentatiilor ministerului sau angajatorului, nu mi se pare o justificare (tine de obligatiile lor).

Daca fac sesizare la ITM, aceasta se poate depune si dupa zilele de intarziere? sau trebuie facuta obligatoriu in interiorul perioadei de intarziere?

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza ? ContSters127791 ContSters127791 Buna ziua Va rog mult sa ma ajutati cu o informatie si anume : am lucrat la VigoHotel pana pe data de 8.02.2010 cand mi-a fost inmanata decizia de ... (vezi toată discuția)
Al 13 lea salariu nedreptate nedreptate Rog respectuos sa ne comunicati cand se acorda al 13 salariu pentru unitatile penitenciare ? D-l Boc ne spune mereu ca nu s-a aprobat bugetul, dar salariul ... (vezi toată discuția)
Neplata retineri angajat albnegru albnegru Buna ziua. Sunt angajat de putina vreme (aproximativ 4 luni) in cadrul unei companii. De la inceputul acestui an, plata salariilor se face cu intarziere ... (vezi toată discuția)