Buna, mama mea este intr-o situatie putin mai complicata in privinta partajului. Este divortata de tatal meu si sta intr-un apartament in chirie cu fratele meu, care este minor. Ea nu vrea sa faca partajul deoarece stie ea, nu stiu de unde, ca partajul dureaza cativa ani buni, ceea ce mi se pare ciudat.
Tatal meu nu este de acord cu un partaj, tocmai de asta mama mea nu mai are voie in casa construita de ei, pentru ca este casa lui. Situatia este asa: acum 20 de ani mama mea a vandut apartamentul primit de la parintii ei si a decis sa construiasca o casa pe terenul tatalul meu, a scos mai multe banci pe numele ei, a lucrat fara ani lipsa... pe cand, tatal meu a lucrat mereu cu pauze de cate un an, doi sau chiar mai multi, mereu a fost dat afara.
Ce sanse are, mama mea, sa primeasca ceva de acolo? Ma gandesc ca are mai multe drepturi de cat el, avand in vedere ca banii unui apartament au fost bagati in casa respectiva si cateva banci scoase care inseamna multi bani. Dar avand in vedere ca el a lucrat cu pauze mari de timp, adica chiar si de 4 ani, timp in care nu poate dovedi ca a adus bani in casa, ca a platit o banca, nimic, mama mea are toate facturile si bonurile cum platea ea.
Cat timp dureaza un proces pentru a ajunge la un partaj, daca el nu doreste acest lucru? Va intreb aici deoarece in oras unde locuiesc, fiecare avocat mi-a cerut o suma mare de bani pentru a discuta cu mine aceste informatii, sa ma lamureasca inainte cateva lucruri. Astept raspunsurile dvs.
Varianta ideala ar fi ca partajul sa se realizeze la un notar ,partajul prin instanta presupune costuri ,taxa timbru ,onorariu avocat ,expertize care sa evalueze bunurile respective etc.In functie de volumul de munca al instantelor din orasul dvs,complexitatea cauzei,bunurile ce compun masa partajabila procesul poate dura cu tot cu calea de atac aproximativ2-3 ani.
Mama dvs poate să ceară o cotă de contribuție mai mare de 50% (cota legală) la dobândirea bunurilor comune deoarece, din ce spuneți, a contribuit mai mult. Partajul durează destul de mult (1.5-3 ani) și presupune cheltuirea unor sume mari de bani.
Are dreptate gi-jane2 când spune că mama dvs a greșit că s-a mutat deoarece, spun eu, dacă rămânea exista posibilitatea realizării unui partaj voluntar.
Însă, în clipa de față, tatăl dvs stă liniștit în casă și nu are de ce să inițieze o acțiune de partaj (ce presupune ca el să plătească taxa de timbru).
Buna ziua,
Partajul si iesirea din indiviziune dureaza intre 1,5 si 3 ani, functie de incarcarea instantelor si de caile de atac folosite.
Costurile initiale sunt destul de mari: taxa de timbru (5% din valoarea bunului), expertize intre 1000 si 2000 lei, onorarii de avocat.
Sanse de castig 90% pentru 50% din investitii si mai mici pentru o cota superioara.
va trebui sa aiba inscrisuri atat pentru apartament cat si pentru restul platilor (pe cat e posibil).
Sa nu plecati la drum decat sub indrumarea unui avocat.
De ce spune tatăl dvs. că este "casa lui"? Am înţeles că părinţii dvs. au divorţat, deci au fost căsătoriţi legal, aşa-i? Atunci, casa construită împreună este bun comun.
Dacă nu au fost căsătoriţi cu acte, lucrurile stau complet altfel.
Divort
D2020
Părinții noștri nu se înțeleg. Suntem 2 copii majori, unul lucrează,altul încă 2 ani în studenție, amândoi suntem de partea mamei. Cum trebuie să ... (vezi toată discuția)
Mostenire
ciprianmihai10
Buna ziua!
Voi incerca sa fiu cat mai scurt ..
Suntem doi frati care locuim incasa construita de parintii nostri in tim ce mama mai era in viata.... Ea a ... (vezi toată discuția)