Despre costurile unui proces nu va pot spune mai nimic, pentru ca ele depind de evaluarea bunurilor ramase ca mostenire.
Un proces presupune, in mare urmatoarele costuri:
- taxa de timbru. Orientativ, un calcul puteti face aici functie de cat credeti ca valoreaza ce aveti de impartit:
[ link extern ]
Daca ajungeti la apel, si acolo aveti taxa de timbru de platit.
- avocati daca veti angaja. Onorariile se stabilesc de comun acord cu avocatul, n-am idee cat ar putea sa fie in cazul dvs.
De regula avocatul se plateste separat a fond si la apel.
- expertize tehnice. Cel mai probabil dvs. veti avea de facut expertiza de evealuare a imobilului si de evaluare a imbunatatirilor. Intre 1000 si 3000 lei noi una. Daca veti vrea sa aveti un expert parte (care sa va apare interesele fata de expertul neutru numit de instanta), costurile se dubleaza.
- alte cheltuieli marunte: extrase CF, copii dupa diverse acte, transportul martorilor etc.
- neprevazute.
Toate aceste costuri se impart la final intre toti mostenitorii.
Ca sa se tina cont de imbunatatirile aduse de dvs., va trebui sa le dovediti (ca le-ati efectuat si platit si ca nu existau la momentul decesului mamei). Se pot dovedi cu orice mijloc de proba, inclusv martori (care sa nu va fie rude sau sotie). Problema cu martori la imbunatatiri facute in 15 ani este ca nu le stiu pe toate, mai uita, marotirii se mai muta (in localitati unde devin foarte greu de gasit sau chiar pe alta lume). Nici instantele nu accepta un numar prea mare de martori, este bine ca cu 2 - 3 persoane sa puteti dovedi tot ce este de dovedit.
Dupa parerea mea, este mai degraba in interesul dvs. si al fratelui sa faceti partaj cat mai repede, ca sa nu pierdeti valoarea imbunatatirilor.
In mod normal, tatal detine deja 1/2 din ceea ce a cumparat / avut impreuna cu mama (ma refer aici la tot, poate mai este si altceva decat terenul de care ne povestiti). Jumatatea mamei dvs revine in cota de 1/4 (din jumate) catre tatal dvs. Dvs. si fratele aveti restul de 3/4 din jumatatea mamei, impartit egal intre dvs.
De abia aici se complica treaba, pentru ca ceea ce ati adaugat prin forte prorpii la acel teren si casa va da un drept de creanta (adica dreptul sa primiti i bani plusul de valoare adus terenului). Iar asta trebuie sa dovediti.
In functie de datele de mai sus, se va imparti efectiv terenul intre cei trei copproprietari, fie fizic (fiecare va primi o bucata corespunzatoare cotei sale si imbunatatirilor), fie prin atribuirea catre unul dintre dvs. si despagubirea in bani (sulta) a celui care nu primeste nimic.
In mare, pentru ca tatal dvs. sa va poata scoate afara din teren ar trebui sa va despagubeasca cu cota din valoare terenului asa cum l-a lasat mama + valoarea la zi a imbunatatirilor pe care puteti dovedi ca le-ati facut.