avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neoprire la semnalul politistului - amenda acasa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neoprire la semnalul politistului - amenda acasa

Va rog sa ma lamuriti intr-o situatie, nu am gasit nicaieri care este procedura clara in urmatorul caz.
Voi lua a situatie ideala, ipotetica:
Politia rutiera organizeaza un filtru, ii face semn conducatorului auto sa opreasca, insa acesta nu opreste, isi continua deplasarea, politistii nu pleaca in urmarire, dar retin numarul de inmatriculare, ajunge acasa, etc practic nu mai interactioneaza in niciun fel cu vreun agent.
Daca politistul a retinut nr. de inmatriculare, care este procedura care va urma? Va rog, daca se poate, sa detaliati (de ex. comunica proprietarului <identificat dupa nr. de inmatriculare> motivul pentru care il citeaza, sau daca proprietarul din carte nu detine macar permis de conducere, ce se va intampla, daca va obliga proprietarul sa dea o declaratie, etc). Daca, de exemplu (repet, situatie ideala, fictiva) procedura cu proprietarul, identificarea conducatorului auto, etc, depaseste termenul legal pentru prescierea faptei - ce se va intampla in acest caz?

Un articol din lege ar ajuta mult, nu am gasit nimic concludent pe internet.

Va rog sa va abtineti de la pareri subiective. Am descris o situatie ideala si din curiozitate, am cerut ajutorul persoanelor ce cunosc legea.

Daca printr-o minune nu pornesc in urmarirea dvs pentru ca nu ati oprit la semnal - aproape imposibil sa se intample asa ceva - se va trimite o notificare catre proprietarul autoturismului care sa precizeze cine era persoana care la data, ora si locul x conducea vehiculul cu nr, de inmatriculare y.
Daca proprietarul nu comunica aceste date va fi sanctionat el cu amenda contraventionala.
Daca le comunica, se poate emite direct procesul verbal de contraventie catre persoana indicata in raspunsul proprietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere pe drumurile publice a unui auto neinmatriculat pitulaki pitulaki Buna ziua, as dori cateva sfatrui in legatura cu ce ar trebui sa declar in urmatoarea situatie. Un vecin mi-a facut plangere la politie ca am condus un auto ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca conduc fara certificat de inmatriculare? gupy31 gupy31 ce se intampla daca conduc fgara C.I da cu tote acte in regula? (vezi toată discuția)
Ce drepturi am cand sunt oprit de politia rutiera cand nu am incalcat nici o lege ? t_yahia t_yahia Ma intrebam ce as putea face daca ar fi sa ma opreasca [i]politia[/i] conducand, [b]fara sa fi incalcat vreo lege[/b]? #-o ([i]de exemplu un filtru de ... (vezi toată discuția)