avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Depunerea dosarului cu acte pentru starea civila la o ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Depunerea dosarului cu acte pentru starea civila la o alta primarie fata de localitatea de domiciliu, in vederea casatoriei in localitatea de domiciliu

Buna ziua.

Se poate efectua depunerea dosarului cu acte pentru starea civila la o alta primarie fata de localitatea de domiciliu, in vederea casatoriei in localitatea de domiciliu?

Cazul concret se refera la imposibilitatea prezentarii in localitatea de domiciliu, cu 10 zile inainte de data aleasa pentru oficierea casatoriei, pentru a depune personal dosarul cu acte la primaria respectiva.

In caz afirmativ, termenul de 10 zile ramane valabil sau se prelungeste? Motivele prelungirii ar putea fi legate de formalitatile de transmiterea (de exemplu: expedierea prin posta) actelor de la primaria de resedinta la primaria de domiciliu, insa acestea nu ar trebui sa depaseasca termenul de 14 zile al valabilitatii certificatelor medicale privind starea sanatatii.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2016
drandreidi, utilizator
Cel mai recent răspuns: drandreidi , utilizator 14:01, 11 Decembrie 2016
Da, se poate.
Va prezentati la primaria din localitatea in care va aflati, depuneti actele, iar ofiterul de stare civila are sarcina ca in 48 de ore sa le transmita la locul dvs. de domiciliu. Atentie, termenul este de 10 zile fix de la data la care ati depus actele. Se iau in calcul atat ziua in care ati depus actele cat si ziua in care va casatoriti. ex. daca vreti sa va casatoriti in 25 depuneti actele in 16, daca vreti in data de 10 depuneti actele in 1. Nu trebuie sa se prelungeasca nimic. Ofiterul transmite documentele prin posta militara. La depunerea actelor trebuie sa fiti prezenti ambii soti, iar depunerea actelor se face doar in orele de program 8,30 - 16,30.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si complet al dvs. Pacat ca nici pe site-urile starilor civile din diferite judete/orase si nici in codul civil nu scrie despre situatia cand ambii soti sunt in alta localitate, ci doar despre: "În cazul în care unul dintre viitorii soţi nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătorie, el poate face declaraţia de căsătorie la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă, care o va transmite, în termen de 48 de ore, la primăria localităţii unde urmează a se încheia căsătoria.".

Toate cele expuse de dvs. mai sus ne-au fost confirmate personal la ghiseul de informatii de la starea civila. De asemenea, este important de stiut daca serviciul postal cu care lucreaza primaria respectiva este de incredere, intrucat la primaria la care am fost eu mi s-a spus ca nu se lucreaza cu posta militara, ci cu un operator privat si ca, in majoritatea cazurilor, s-a intamplat ca acest operator sa livreze dosarele cu intarziere de chiar pana la 30 de zile. Nu stiu in ce masura sunt adevarate sau nu astfel de informatii, insa, pentru linistea noastra, vom incerca la primaria altei localitati din apropiere.
Mai bine dati o fuga si depuneti actele decat sa aveti surprize, ori va faceti unul o resedinta in localitatea in care sunteti si va casatoriti acolo, astfel scapati de griji.
Am incercat si la alte servicii de evidenta a persoanelor din alte localitati limitrofe si raspunsul a fost tot negativ (unii au invocat motivele mentionate anterior, altii pur si simplu imposibilitatea depunerii dosarului la alt serviciu decat cel de domiciliu). Pana la urma, l-am depus in localitatea de domiciliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere acte casatorie - legea 119 din 1996 actualizata 2016 Horatiu_Andrei Horatiu_Andrei Am cateva nedumeriri referitor la depunerea actelor pentru casatorie. Pe scurt, eu si logodnica mea, cetateni romani cu domiciliul in Danemarca, dorim sa ne ... (vezi toată discuția)
Cum pot depune actele pentru casatorie fara a fi de fata si viitorul sot, avand in vedere faptul ca acesta este plecat in strainatate? Miki.P Miki.P In vara acestui an doresc sa ma casatoresc cu logodnicul meu care este cetatean libanez (crestin). Nimic anormal pana aici; problema intervine in momentul ... (vezi toată discuția)
Cununia civila, certificat prenuptial AndreeaVlas AndreeaVlas Buna seara! as dori sa va intreb in cazul in care expira termenul maxim de14 zile pt certificatul prenuptial, putem face un altul?de exemplu depunem actele pe ... (vezi toată discuția)