avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pedepse cu suspendare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pedepse cu suspendare

Buna ziua. As dori si eu sa stiu daca se pot da suspendari una supa alta in cazul meu. Acum un an am fost urmarit penal intr.un dosar incare faaptele sunt din 2013 de evaziune si spalare de bani. Inca nu s.a terminat dar mi.a dat suspendare 2 ani, mai sunt intr.un dosar tot de evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional. S.ar termina amandoua in acelasi timp. Pot lua suspendare la ambele? Mentionez ca in al doilea dosar nu am control judiciar . Vreau sa fiu optimist dar astrpt parerea voastra.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:47, 26 Septembrie 2016
In caz de concurs de infractiuni, instanta poate dispune din nou suspendarea sub supraveghere a pedepsei rezultate stabilite in urma anularii suspendarii anterioare, daca sunt indeplinite conditiile de la art. 91 n.c.pen. (textul mai jos), sens in care, instanta poate mentine durata termenului de suspendare anterior sau poate stabili o durata de supraveghere mai mare.

Termenul de supraveghere astfel stabilit, se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a pronuntat anterior suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, iar nu de la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a dispus anularea pedepsei.

Articolul 91 - Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:
a) pedeapsa aplicată este numai amenda;
b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
Teoretic se poate, practic e mai greu avand in vedere acuzatiile, banuiesc ca mergeti pe procedura simplificata.
Trebuie socotite pedepsele.

La o prima vedere nu pare sa iesiti la o pedeapsa cu suspendare.

Vorbiti cu avocatul dvs. sa va faca calculele la pedepse.
Suspendarea sub supraveghere poate fi dispusa chiar daca infractiunile au fost savarsite in concurs real.

In ipoteza in care sunt intrunite cerintele imperative ale legii pentru a fi individualizata pedeapsa prin suspendare sub supraveghere , instanta de judecata poate mentine termenul de supraveghere, ori poate sa il prelungeasca.

Prin urmare, termenul de supraveghere curge de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere.

Instanta de judecata poate dispune suspendarea sub supraveghere, daca sunt intrunite in mod cumulativ urmatoarele conditii :

-pedeapsa efectiv aplicata, in cazul infractiunilor savarsite in concurs, este de cel mult trei ani.

-infractorul nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa mai mare de 1 an, cu exceptiile prevazute de lege.

- inculpatul si-a manifestat acordul de vointa, pentru a presta o activitate neremurata , in folosul comunitatii.

-in raport de persoana inculpatului, de conduita postinfractionala, de eforturile depuse pentru a indeparta consecintele ce au decurs din fapta ilicita, instanta aprecieaza ca aplicarea unei pedepse fara privare de libertate este suficienta.

Nu poate fi dispusa suspendarea sub supraveghere daca inculpatul s-a sustras de la urmarire ori a zadarnicit aflarea adevarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal anulare permis danucci danucci Buna ziua, acum 6 luni mi-a fost retinut permisul (cat B,C,E),pentru conducere conducere sub influenta bauturilor alcoolice peste 0,80 la mie si accident ... (vezi toată discuția)
Întrebare consecințe accident auto fără victime - autor fără permis și sub influența alcoolului Bianca.kieke Bianca.kieke Bună seara ! Am și eu o întrebare! Un prieten de al meu a condus fără permis , sub influenta alcoolului și a făcut accident, fără victime! Se poate ... (vezi toată discuția)
Pot scapa de inchisoare cu 2 infractiuni? Maxell1 Maxell1 Am primit o pedeapsa de 1 an cu suspendare si 3 ani de incercare! In cazul in care as fi condamnat si pentru fals intelectual si uz de fals sunt sanse sa scap ... (vezi toată discuția)