avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere legala sau abuz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere legala sau abuz?

Buna! Ma numesc Anisoara si de 21 de luni ma aflu in concediu de cretere copil. Pe pozitia pe care eu am lucrat a fost avansata o alta colega de a mea. Am anuntat ca de la 1 sept eu ma voi intoarce la serviciu insa mi s-a spus ca voi intra in preaviz deoarece nu mai am unde sa ma intorc, postul fiind scos din schema. ( postul a fost redenumit si au fost schimbate unele atributii). Ce nu inteleg eu este ca eu eram titulara de drept al postului, si colega mea nu a plecat, asa cum nu a plecat nici un alt coleg din tara de pe aceasta pozitie. Ce pot face? Contestatie oare? Si cum? As avea vreun succes sau ca de fiecare data noi cei mici vom pierde?!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:34, 25 August 2009
Angajatorul are dreptul sa desfiinteze un post, oricare considera el. Are dreptul sa isi reorganiozeze activitatea.
Inteleg ca cineva a fost angajat pe o alta denumire de post, deci teoretic este alt post.

Dvs veti putea incerca in instanta sa contestati desfiintarea postului ca nefiind reala si efectiva.
sansele dvs depind de cat de bine si-a documentat societatea aceaste modificari de posturi.
In momentul in care veti primi decizia de concediere, contestati-o in instanta.
Este singura cale.
1. Singura protectie legala este art.76(3) din CCMUNN care spune ca timp de 6 luni de la reluarea activitatii, dupa CCC, care este perioada de readaptare, nu veti putea fi concedita pe motiv de necorespundere profesionala.
2. Daca postul a fost desfiintat dvs. veti beneficia de prevederile aceluiasi CCMUNN:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. In cazul dvs. nu este vorba de "cei mici sau cei mari". Pesemne ca angajatorul nu mai doreste sa lucreze cu dvs. si a recurs la masura (legala, de altfel) de a desfiinta postul ocupat de dvs. si pe care l-a renfiinta sub alta denumire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)
Act aditional pentru schimabrea functiei in cartea de munca geo_best84 geo_best84 In data de 07/12/2009 am primit de la angajatorul meu prin posta actul aditional prin care mi se aduce la cunostinta ca eu de comun acord cu angajatorul am ... (vezi toată discuția)
Reantoarcerea la serviciu dupa terminarea concediului de cresterea copilului timoni timoni vreau sa stiu daca angajatorul este obligat sa me reprimeasca dupa absenta mea de 2 ani si daca exista o perioada anume in care nu are dreptul sa ma dea ... (vezi toată discuția)