avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru NEPLATITA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru NEPLATITA

Buna seara..
Am o intrebare.Acum 2 sapt,sotul meu sa dus sa se angajeze la o firma,luata din anuntul telefonic.
In urma discutiei,a reiesit ca va fi angajat cu carte de munca.
4 zile mai tarziu,a cerut o adeverinta necesara la gradinita.I sa raspuns sec,nu ti-am facut angajare,noi nu angajam cu carte de munca.
Evident ca,sotul meu ia spus ca in conditiile astea el nu ramane.A lucrat 4 zile si ar fi trebuit sa primeasca 400 lei pt asta.Nu a primit banii,doar amanari,iar de 2 zile,la nr patronului,robotul spune ca nu e alocat.
Ce putem face in conditiile acestea?
Unde se poate reclama cum lucreaza acest patron?
Ulterior am aflat ca,toti angajatii de pe santier,unii cu vechime de 4 ani,nu au carte de munca..
Multumesc pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 22 Septembrie 2016
Reclamatia se poate face la ITM, dar trebuie sa existe si niste dovezi ca a muncit acele patru zile.
Art. 260 C.mun.prevede:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....

Asadar, atat angajatorul cat si salariatul pot fi sanctionatl de catre ITM pentru munca la negru.

Prin urmare, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

De asemenea, sotul dvs are la dispozitie si o actiune impotriva angajatorului . Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si poate sa cuprinda mai multe capete de cerere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe zilele muncite xtreme27 xtreme27 Salut. Am lucrat la un patron care are firma de constructii pentru 3 zile. Din motive personale nu am mai mers la el deoarece am aflat de la alte persoane ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ma puteti ajuta cu un sfat? ruther ruther ce ar trebuii sa fac? sotia(concubina) lucreaza din iulie 2015 la un fast food,sincer pana acum nu ne a interesat prea mult formele de munca cu care a fost ... (vezi toată discuția)
Munca neplatita in cazul lipsei contractului de munca Ruxandra17 Ruxandra17 Buna ziua! Fratele meu a lucrat timp de cateva luni pentru un studio foto din Cluj Napoca, insa, in ciuda faptului ca i s-au facut analizele medicale, nu a ... (vezi toată discuția)