avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile concediu neefectuate, refuz plata si imputare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile concediu neefectuate, refuz plata si imputare nereala

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi/pareri in cazul urmator:

Recent am schimbat locul de munca , fostul angazator refuza sa-mi plateasca zilele de co neefectuat pe perioada care am lucrat in firma acestuia .
Am incercat pe cale amiabila sa rezolvam aceasta problema dar nu se doreste , o data am primit raspuns ca nu mai am zile de co neefectuate desi eu in toata perioada cat am lucrat nu am semnat nici macar o data o cerere sau ceva legat de zilele co ...practi pot solicita toate zilele pe ultimi 2 ani ,insa am dorit sa fiu serios si sa cer exact diferenta reala...dupa care am cerut nota de lichidare pe care am primito...insa surpriza am fost incarcat cu o datorie catre firma pentru reparatii efectuate la masina de servici care depasec contravaloarea zilelor de concediu ba chiar trebuie sa mai dau eu inca pe atata.

Ma gandesc sa ma duc sa fac reclamatie la ITM insa nu stiu daca ce sa fac in legatura cu aceasta presupusa reparatie a autoturismului de serviciu , nu trebuie sa dovedeasca in vreu fel ca eu am lovit masina sau ca s-au efectuat aceste reparatii? Mentionez ca eu nu am semnat nimic si nici nu am avut vreun accident in perioada lucrata la aceasta firma ...cu sa procedez pt ca nu vreau sa ajung pe baza unor minciuni sa dau eu bani .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:45, 26 Septembrie 2016
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns dar nu are legatura cu cazul meu....eu nu solicit salarii restante , solicit plata zilelor de concediu de odihna neefectuat si daca este legal/ corect faptul ca imi imputa reparatii la masina de servici care nu s-au efectuat si nici nu le-am produs pentru a nu-mi plati aceste zile de concediu
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2016
antonyc, utilizator
In sintagma "drepturi salariale" intra si compensarea in bani a CO neefectuat, iar modalitatile de actionare pentru a primi sumele de bani datorate de catre angajator sunt aceleasi indiferent despre ce reprezinta acesle sume.
Ok, asta stiam deja, nu aveam nevoie de un copy/paste ...pe mine ma intereseaza daca ma afecteaza sau nu faptul ca imi imputa reparatii la masina de servici care nu s-au efectuat si nici nu le-am produs pentru a nu-mi plati aceste zile de concediu ....pt ca eu nu am cum sa dovedesc ca nu am produs acele daune ...iar daca ITM imi da dreptate dar si ia in considerare aceasta minciuna si imi zice dute in instanta mai bine ma las pagubas ....asta a fost intrebarea de la bun inceput !!
antonyc a scris:

Ok, asta stiam deja, nu aveam nevoie de un copy/paste ...



Ati scris :

.....
Recent am schimbat locul de munca , fostul angazator refuza sa-mi plateasca zilele de co neefectuat pe perioada care am lucrat in firma acestuia .
...


Vi s-a raspuns care sunt modalitatile de recuperare a drepturilor salariale si nu este copy-paste (preluat din alta parte), intrucat raspunsul este integral formulat de mine , chiar daca a fost postat identuic in nenumarate situatii.

pe mine ma intereseaza daca ma afecteaza sau nu faptul ca imi imputa reparatii la masina de servici care nu s-au efectuat si nici nu le-am produs pentru a nu-mi plati aceste zile de concediu ....pt ca eu nu am cum sa dovedesc ca nu am produs acele daune ...iar daca ITM imi da dreptate dar si ia in considerare aceasta minciuna si imi zice dute in instanta mai bine ma las pagubas ....asta a fost intrebarea de la bun inceput !!


Va afecteaza patrimonial , daca in instanta fostul angajator castiga. In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul , el trebuie sa dovedeasca ca ati cauzat acel prejudiciu.

ITM-ul in anumite situatii nu are ce sa faca si poate constata ca exista un conflict de munca situatie in care indruma petentii catre instanta de judecat.

In mesajul anterior am mentionat ca, ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca drepturile restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat ? Mirelarodica Mirelarodica Buna ziua ! In data de 10 decembrie 2019 mi s-a incetat cim in vederea pensionarii la limita de varsta. Va rog sa-mi spuneti daca sunt in drept sa primesc ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat blackbeautybrother blackbeautybrother Am lucrat cu contract de munca in perioada aprilie 2013-octombrie 2015, timp in care am efectuat partial concediul de odihna aferent fiecarui an. In Decizia ... (vezi toată discuția)
Contract de munca incheiat,zile de concediu neefectuate,neplatite.ce pot face ! dorelpetru dorelpetru La data incheierii contractului individual de munca in 9oct 2014,mi s-a confirmat verbal de catre managerul firmei ca zilele de co neefectuate(14 zile)imi vor ... (vezi toată discuția)