avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cos de fum comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cos de fum comun

Buna ziua
Cine poate sa ma ajute si pe mine cu un raspuns,
Locuiesc in o casa in sectorul 1 nationalizata si deasupra mea este un alt vecin....
vosurile de fum de la mine trec pe la el prin casa si sunt comune ( si soba lui este pe acelasi cos)."Scumpul meu vecin" a hotarat el sa infunde cosul meu de fum in ideeia ca nu vrea sa moara intoxicat#-o. Este legal sa faca lucrul asta??
Mentionez ca in camera unde a infundat cosul nu am locuit o perioada lunga de timp iar acum o data cu venirea unui nou membru in familie am renovat:justcuz:
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:12, 24 Septembrie 2016
In speta dvs. sunt incidente dispozitiile privind coproprietatea asupra partilor comune din cladire, potrivit cu textul urmator:
Articolul 649 - Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
[...]
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
[...]
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Cu privire la cheltuieli, sunt incidente dispozitiile urmatoare:
Articolul 654 - Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Cu privire la obligatia de a permite accesul, sunt incidente dispozitiile urmatoare:
Articolul 656 - Obligaţia de a permite accesul în spaţiile care constituie bunurile principale
(1) Coproprietarii sunt obligaţi să permită accesul în spaţiile care constituie bunuri principale pentru efectuarea lucrărilor necesare conservării clădirii şi întreţinerii părţilor comune.

Cu alte cuvinte, aveti la dispozitie texte de lege in cazul in care va fi nevoie o actiune in instanta civila, insa este de nedorit sa se ajunga acolo (nervi, timp, bani, etc), ideal ar fi sa va intelegeti amiabil cu vecinul, caci in fond veti locui la comun si in continuare.
Am incercat sa ma inteleg amiabil cu vecinul ba chiar am propus sa construiesc pentru soba lui un cos separat suportand jumate din cheltuieli dar nu ai cu cine te intelege din pacate. Singura varianta ramasa este actionarea in instantaX-(
Luati in considerare si o procedura de mediere, care va poate fi de mare folos, caci de foarte multe ori o parere din exterior, deci opinia unei surse neutre, este mult mai usor de acceptat decat opinia celui cu care esti in conflict direct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cos de fum la bloc lloryshyka lloryshyka Buna seara, locuiesc la etajul 1 (unu)al unui imobil cu 4 (patru) etaje, vecina de la parter are ca sursa de incalzire soba pe lemne cu cosul de fum ridicat ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o lege - impartire cheltuieli comune bloc fara asociatie de proprietari MARIA7 MARIA7 Vreau sa-mi repar acoperisul, nu exista asociatie de proprietari de care sa apartin, iar vecini de pe scara nu vor sa plateasca. I-mi poate spune cineva ce ... (vezi toată discuția)
***** coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut și pentru centrale pe lemne? Vecinul13245 Vecinul13245 Salutare tuturor, Așa cum cred că mulți alții ajung într-o situație de, disperare, neștiind ce să mai facă, la cine să meargă, pe cine să ... (vezi toată discuția)