avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motivarea deciziei civile pe dispozitiile NCPC intr-un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motivarea deciziei civile pe dispozitiile NCPC intr-un proces inceput pe vechiul CPC

Sunt parte intr-un proces inceput pe vechiul cod de procedura civila (in 2012).
In apel, la tribunal, instanta isi motiveaza admiterea apelului in baza art 480 C. pr. civ, nu in baza art. 296 vechiul cod de pr. civ.

Intrebare:

Este acesta un motiv de nelegalitate, in baza art 304, alin. 9 din vechiul cod de procedura civila, hotararea pronuntata fiind fara temei legal, aplicand o prevedere legala fara incidenta in cauza supusa judecatii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
haiawata, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:02, 26 Septembrie 2016
Părerea mea este că ar trebui să mergeţi cu hotărârea la un jurist. Există posibilitatea să fie vorba doar despre o eroare de tehnoredactare. Puteţi primi un răspuns corect doar de la o persoană care citeşte întâi hotărârea instanţei.
Daca apelul a fost declarat dupa intrarea in vigoare a NCPC este de facut o discutie pe sintamga"Procesele in curs de judecata ,precum si executarile silite incepute sub legea veche .raman supuse acelei legi.[Art.25(1)NCPC].Adica, apelului formulat dupa intrarea in vigoare a NCPC sa fie considerat de instanta ca, nu i se aplica vechiul cod proc.[Art.25(1)NCPC]ci ,ise aplica NCPC.
Nu poate sa fie eroare de tehnoredactare, pentru ca si mai jos, se spune ca una din parti este obligata la plata cheltuielilor de judecata cf. art 452-453 C. pr. civ., nu cf art. 274 vechiul cod.

Numai daca nu cumva au dat copy-paste dintr-o alta hotarare.

In plus, cateva randuri mai sus, judecatoarele il trag de urechi pe avocatul uneia dintre parti, spunand ca in mod eronat acesta a facut apel incident, cand de fapt trebuia sa faca cerere de aderare la apel, "data fiind incidenta vechiului Cod de procedura civila"

In acest fel, am raspuns si lui danpopescu2011, caruia ii multumesc, de asemenea pe aceasta cale pentru raspunsul sau: apelul a fost declarat, e adevarat, dupa intrarea in vicoare a NCPC, dar nu putea sa fie considerat de instanta ca nu i se aplica vechiul cod de procedura civila.

Intrebarea mea este, de fapt:
se poate cere casarea hotararii pe acest motiv, ca a fost aplicata o norma fara incidenta in cauza? Eventual, invocand si motive de interes public?
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
haiawata, utilizator
danpopescu2011 a scris:
Adica, apelului formulat dupa intrarea in vigoare a NCPC sa fie considerat de instanta ca, nu i se aplica vechiul cod proc.[Art.25(1)NCPC]ci ,ise aplica NCPC.

Nu este nimic de discutat pe această temă. Situația este clară din anul 2013, și anume unui litigiu care a început atunci când era în vigoare vechiul Cod i se aplică același Cod până la pronunțarea unei hotărâri irevocabile, cum se numea înainte.

haiawata a scris:

Numai daca nu cumva au dat copy-paste dintr-o alta hotarare.
(...)
Intrebarea mea este, de fapt:
se poate cere casarea hotararii pe acest motiv, ca a fost aplicata o norma fara incidenta in cauza? Eventual, invocand si motive de interes public?

Exact la copy-paste m-am gândit atunci când am scris mesajul de mai sus, situație în care instanța de control judiciar nu va casa hotărârea. Însă sigur că dvs. puteți să solicitați asta.

Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintroducerea cauzei cf. art. 254 din vcpc se judeca cf. vechiul cod civil sau noul cod civil? eusaisapte eusaisapte Art. 254 din VCPC [u]Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele[/u]. Cand, insa, [u]se face o noua ... (vezi toată discuția)
Aplicarea vechiului cod de procedura civila de la 1865 in continuare in cazul proceselor incepute sub imperiul legii vechi CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr 76 / 2012pentru punerea in aplicare a NCPC, dispozitiile Codului de procedura civila ( noul cod) se aplica numai ... (vezi toată discuția)
Termen de revizuire andreidarius andreidarius in cazul prevazut de art 322 pct 4 vechiul cod de procedura civila, in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de fond care declara fals un inscris ( ... (vezi toată discuția)