avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abitatie viagera pe o camera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abitatie viagera pe o camera

Buna ziua ,problema este urmatoarea ,am cumparat o casa ,am instituit o clauza de abitatie viagera pt o camera pentru mama mea ,acceasta a locuit acolo 2 ani ,dupa care sa mutat cu concubinul ei,specific ca mama detine o alta proprietate impreuna cu fratele meu de pe urma decesului tatalui meu ,unde eu am renuntat la partea mea,in prezent ma ameninta ca deja a luat legatura cu un avocat pt a ma evacua din casa,deoarece vrea sa se mute ea cu concubinul,iar eu m-am opus accestui lucru deoarece amandoi consuma alcool si nu muncesc ,su si deteriorat locuinta cat am locuit cu ea impreuna,intrebarea este urmatoarea este posibil sa ma evacueze din casa ,specific eu sunt proprietarea accestei case in urma unui c-v ,desi mama pretinde ca este casa ei,m-amlasat pacalita de ea sa fac accea clauza ,iar acum vrea sa ma dea afara din casa,ce pot face in accest sens,multumesc pentru raspunsurii
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:00, 27 Septembrie 2016
nu are cum sa va evacueze din casa. dvs i ati consituit abitatie pe o camera, cel mult poate sta in acea camera.
Are drept de posesie si folosinta doar ptr.camera ptr.care ati consituit clauza de abitatie in rest sunteti proprietar cu drepturi depline.Nu va paote evacua din casa in care sunteti proprietar, cel mult va poate interzice accesul in camera respectiva.
Dreptul de abitatie viagera reprezinta un dezmebramant al dreptului de proprietate.

Acest drept se va stinge prin decesul mamei dumneavoastra, titular al dreptului de abitatie.

Proprietatea este dezgolita de o parte din atributele sale, posesia si folosinta fiind exercitate de catre mama dumneavoastra.

Dumneavoastra detineti doar dreptul de dispozitie ( care cuprinde un drept de dispozitia juridica si unul de dispozitie materiala ).

Camera asupra careia s-a instuit dreptul de abitatie poate fi folosita de mama dumneavoastra.

Dreptul de abitatie nu poate fi cedat, bunul nu poate fi inchiriat.

Evacuarea dumneavoastra din proprietatea dumneavoastra nu poate avea loc.

Nuda proprietate nu va confera drepturi locative , in ceea ce priveste camera- obiect al abitatiei.

Dumneavoastra trebuie sa nu initiati vreo actiune, prin care ati aduce atingere exercitiului dreptului de abitatie viagera.

Mama dumneavoastra, detentor precar, are la indemana actiunea confesorie, pentru protectia abitatiei viagere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de folosinta sau abitatie? paula38 paula38 Buna ziua,in urma cu 10 ani ,bunica mi-a vandut un imobil cu clauza de intretinere,dar in contract este mentionat faptul ca mama are dreptul de a locui intr-o ... (vezi toată discuția)
Bun propriu - casa - madalinaleonte madalinaleonte Buna ziua! Mama a primit o casa de la actualul sot (casatorita doar religios),cu drept de habitatie pentru el,cu contract de vanzare-cumparare. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate paula38 paula38 Problema mea este un pic mai complicata,in anul 2002 bunicii mi-au vandut o casa,in contract era trecuta o clauza de abitatie pt o camera in favoarea fiicei ... (vezi toată discuția)