avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce pot face? - plata neregulata pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce pot face? - plata neregulata pensie de intretinere

Am o mica problema pentru care as ruga un raspuns autorizat in legatura ce neplata la timp a pensiei de intretinere a copilului. Fostul sot plateste pensia copilului pe a treia luna in urma,ex in septembrie ,pentru iulie.In luna iulie a trimis 2 pensii ,initial am crezut ca a facut acest lucru cu buna credinta,ca sa constat acum ca el incearca sa ma prosteasca cu neplata pensiei pe o luna, nu recunoaste nicicum ca una din luni nu e platita,desi am toate cupoanele postale. De asemeni,pe ultima luna platita,respectiv iulie, a trimis jumatate de pensie,afirmand ca,copilul a fost la el in vacanta 2 sapt,prin hotarare judecatoreasca,si nu ma intretine el pe mine,nu imi plateste .mie.......tot felul de prostii.
Nu a contribuit in nici un an scolar cu nimic pentru inceperea scolii,dar anul trecut a deschis proces pentru custodie comuna,cu tot felul de pretentii, care mai de care.
Rog sfaturi,ce pot face eu, pot lamuri undeva,cumva treaba asta? Ce ar trebui sa fac si unde?
Am uitat sa precizez ca fostul este plecat sofer de tir pe comunitate de anul trecut.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: vat123 , utilizator 19:47, 29 Septembrie 2016
buna ziua,
Sunt doua posibilitati:
1. Sa faceti plangere penala daca sunt intrunite prevederile art. 378 Cod Penal
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

2. Sa-l actionati in instanta in civil si sa solicitati obligarea platii la zi.
Cu jumatatea pensiei ,e normal,e legal sa procedeze astfel? exista specificat undeva ca daca merge copilul la el in vacanta,trebuie sa scada din pensie?
lora74 a scris:

Cu jumatatea pensiei ,e normal,e legal sa procedeze astfel? exista specificat undeva ca daca merge copilul la el in vacanta,trebuie sa scada din pensie?

Normal e, legal nu, daca in hotararea dvs e specificat ca trebuie sa plateasca pensie in fiecare luna, atunci trebuie sa plateasca pensie in fiecare luna.

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

2. Sa-l actionati in instanta in civil si sa solicitati obligarea platii la zi.


S-a schimbat procedura de executare silita? Adica trebuie creditorul sa deschida actiune in civil? (presupun ca exista o hotarare judecatoreasca prin care tatal e obligat la plata pensiei de intretinere)
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2016
mirebire, utilizator
Da,exista o hotarare judecatoreasca si nu e specificat nicaieri in ea sa plateasca jumatati sau sferturi, sincer imi e rusine mie cu asa specimen,nu am auzit la nimeni din cercul de oameni pe care ii cunosc sa pateasca asa ceva.
As vrea sa mai intreb ce inseamna custodia comuna in afara de liberul drept de a isi bate joc de mine si copil,poate fi tras la raspundere in vreun fel ca nu contribuie cu nimic,la nimic?
Liberul drept de a-si bate joc de dvs (daca asa vreti sa va pozitionati) il are si in prezent.

Autoritatea parinteasca exercitata in comun inseamna ca atat mama cat si tatal trebuie sa isi dea acordul pentru deciziile care il privesc pe copil.
Asta in teorie.
Pentru ca in practica, in functie de orasul in care locuiti, inseamna sau nu ceva.
S-ar putea sa va incurce cel mai rau cand al dvs copil va calatori in afara granitelor tarii (cand va avea nevoie, pe langa acordul dvs, si de acordul tatalui).

De tras la raspundere daca nu contribuie cu nimic la nimic puteti sa il trageti si acum (doar ca din ce ati expus dvs mai sus reiese ca mai contribuie din cand in cand).

Eu stiam ca trebuie sa va adresati executorului judecatoresc pentru infiintarea popririi pentru pensia de intretinere restanta. Insa in ultima vreme am auzit lucruri putin schimbate, de unde si intrebarea adresata de mine dlui av. Kiritescu.

Pe de alta parte depinde si de procesul pe care il aveti pe rol si de ce a cerut dl in actiunea respectiva, de ce ati cerut dvs, de cum se va sfarsi acel proces. Acolo aveti avocat?

Pana una-alta eu as compune o scrisoare prin care i-as enumera lunile pentru care are de platit restanta (cf cu hotararea judecatoreasca nr din data si cf cu ce reiese din mandatele postale) si i-as trimite-o cu confirmare de primire. Poate plateste.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2016
mirebire, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silită pensie de întreținere cerută de părintele la care minorul nu mai vrea să locuiască. este corect? Evelyn 10 Evelyn 10 Va rog sa mă ajutați ca să inteleg cum este legea. Baiatul a stat la mama după divorț. Cum a împlinit 15 ani din cauza neglijetei si agresiuni fizice si ... (vezi toată discuția)
Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)
Buna parinte.program vizita clasic.copilul luat in vacanta mai ... Zifrumoasa Zifrumoasa Buna Parinte.program vizita clasic.copilul luat in vacanta mai exact luna iulie.nu plateste pensia intretinere pe motiv ca a cheltuit o si inca in plus cu ... (vezi toată discuția)