avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate cere renuntarea la aplicarea pedepsei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate cere renuntarea la aplicarea pedepsei respectiv amanarea aplicarii in cazul MINORILOR ?

Buna ziua. Doresc sa va intreb daca in cazul infractiunii savarsite de un minor se poate cere atat RENUNTAREA LA APLICAREA PEDEPSEI (art. 80) sau AMANAREA APLICARII (art. 82 NCP) ? Sau se poate cere dupa caz doar o pedeapsa neprivativa sau privativa (centru educativ), asa cum spune art. 114 NCP?
De-asemeni vreau sa va intreb daca acel minor inculpat recunoaste savarsire ainfractiunii se poate cere ACHITAREA prin prisma lipsei de pericol social al faptei ?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:04, 28 Septembrie 2016
Ce varsta are minorul si in ce consta fapta ?

Minorilor nu li se aplica pedepse.
Da, se poate dispune achitarea, daca sunt intrunite conditiile de la achitare.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
Minorul are 17 ani. Deci se poate pleda pe RENUNTARE LA APLICARE PEDEAPSA sau nu avem treaba cu 80 si 82 NCP ? Multumesc.
Nu avem treaba aici cu art.80 si art.83, dispozitiile respective fiind incidente majorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate de suspendare conditionata in cazul recidivei cezarad cezarad Buna ziua. Am o intrebare. O persoana a savarsit o infractiune de talharie si a fost condamnat cu suspendare si i s-a dat un termen de incercare de 5 ani. In ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu si fals intelectual Marius padurar Marius padurar Ce pot să primesc ptr abuz in serviciu si fals intelectual in conditiile in care am fost instigat sa fac abuz in serviciu si fals intelectual în speță am ... (vezi toată discuția)
Achitare in cazul recunoasterii vinovatiei ? cezarad cezarad Buna ziua. Intr-un dosar, un inculpat a sustras niste bunuri unui coleg de camera, in valoare de doar 1000 lei. El a fost trimis in judecata, si la primul ... (vezi toată discuția)