avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema, mama mea a cumparat o proprietate in timpul casatoriei cu tatal meu, la incheierea contractului de vanzare cumparare tatal meu nu a dorit sa fie trecut ca si cumparator, a dorit sa ramana doar mama unic proprietar. In cartea funciara mama apare cu cota 1/1! intre timp a decedat tatal meu, iar intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere faptul ca eu mai am si un frate, trebuie facuta succesiunea dupa tatal meu, sau nu?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:43, 28 Septembrie 2016
Buna ziua,
Da, trebuie. Chiar daca in acte nu apare, dupa vechiul cod al familiei bunul era comun.
Bunul dobandit, de la data casatoriei, reprezinta bun proprietate comuna a sotilor.

Proprietatea comuna este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota -parte ideala, abstracta, matematica , din dreptul de proprietate.

Cota-parte din dreptul de proprietate se individualizeaza prin imparteala , realizata pe cale notariala ori pe cale judiciara.

Partajarea survine , in situatii de exceptie, in timpul casatoriei.

Regula este ca, imparteala, are loc dupa desfacerea casatoriei prin divort.

Dupa decesul tatalui dumneavoastra , oricand, puteti initia procedura dezbaterii succesorala.

Imparteala, este , de asemenea, o actiune imprescriptibila, nefiind supusa niciun termen .

Mostenitori rezervatari sunt sotul supravietuitor si descendentii.

Dezbaterea succesora, realizata, in termen de 2 ani de la deces, pe cale notariala, este scutita de impozitul de 1 %.

In cazul in care exista disensiuni, investiti instanta de judecata, judecata in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj soaresil soaresil in cazul unui partaj, cand bunul a fost achitat de una din parti ( parintii ), in timpul casatoriei , cum se va proceda? de la cumparare au trecut 23 ... (vezi toată discuția)
Act de donatie cristina2488 cristina2488 as avea si eu o intrebare daca se poate. mama a fost casatorita in trecut cu un barbat cu care are 2 copii, majori amandoi, ulterior au divortat, si s-a ... (vezi toată discuția)
Contract apartament BALOSINRODICA BALOSINRODICA Buna ziua, in contractul apartamentului meu figuram ca proprietari ambii soti. Cum trebuie procedat ca in contract sa figureze unul singur, eventual sotul ... (vezi toată discuția)