avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie

as avea si eu o intrebare daca se poate. mama a fost casatorita in trecut cu un barbat cu care are 2 copii, majori amandoi, ulterior au divortat, si s-a recasatorit cu un alt barbat cu care ma are pe mine, la fel si eu majora. apartamentul in care locuim este pe numele mamei si al primului sot. (al doilea sot a murit) Mama ar vrea sa isi doneze partea de apartament mie (copil rezultat din a doua casatorie). este posibil acest lucru? sau trebuie impartita partea intre toti 3 copiii? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:08, 12 Februarie 2013
De donat poate sa va doneze partea ei insa foarte sigur ceilalti doi frati vor revoca actul de donatie pentru ca este vorba de apartamentul tatalui lor si cu siguranta nu vor fi "fericiti" de aceasta donatie. Chiar daca locuiti doar dvs acolo , proprietar de drept este si primul sot. Putin mai sigura ar fi varianta vanzarii catre dvs a cotei parti apartinand mamei.
Doamna Doinita va multumesc pentru ca mi-ati raspuns la intrebare, dar as dori sa va mai intreb ceva. daca apartamentul e pe numele a doua persoane x si y, cum isi poate vinde x partea? cota e de 50 - 50% din apartament?
Bunul imobil a fost dobandit in timpul casatoriei,prin urmare, cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate nu este individualizata.

Acesta va putea fi definita prin imparteala, operatiune transata in instantei de judecata sau in fata notarului public.

Proprietate comuna devalmasa este caracterizata de faptul ca in cazul bunurilor dobandite de catre soti cota-parte din dreptul de proprietate nu este stabilita, prin titlul de proprietate.

Prin urmare, intucat discutam de o universalitate de bunuri dobandite de catre soti, de la data casatoriei, cota -parte din dreptul de proprietate nu poate fi instrainata.

Bunul ,prin acordul de vointa al codevalmasilor , poate fi instrainat .

Cota-parte din dreptul de proprietate, de asemenea, poate fi tranmisa, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, catre o terta persoana, odata ce este individualizata, prin imparteala.


Mama dumneavoastra poate initia demersuri in vederea sistarii starii de indiviziune ,prin partaj( actiunea de pataj poate fi introdusa oricand, este imprescriptibila ).


Dupa definitivarea imparteali, aceasta va putea sa decida, in calitate de proprietar exclusiv, asupra drepturilor dobandite.

Donatia ,in situatia in care repezinta o liberalitate excesiva , poate fi desfiintata, la solicitarea mostenitorilor rezervatari , in termen de trei ani de la decesul autorului lor( clasa de mostenitori cuprinsa din parintii, sotul supravieturi si descendentii defunctului ).

Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters359971 ContSters359971 Sunt divortat si recasatorit. As vrea sa donez partea mea din apartament copilului major din prima casatorie. Mai intai trebuie facut partajul sau pot face ... (vezi toată discuția)
Bun comun, cota parte alina240 alina240 Daca doi soti detin impreuna un apartament poate unul din ei sa-si vanda cota-parte inainte de a se stabili partajul si urmand a se stabili ulterior care a ... (vezi toată discuția)
Partaj divort Tatiana21 Tatiana21 Buna Situatia mea este urmatoarea, eu Nu mai stau cu sotul de ani de zile,dar nu suntem divortati si vreau sa cumpar fiicei mele un Apartment, mentionez ca ... (vezi toată discuția)