Mentionez ca tatal meu a decedat la 09 mai 2010, unchiul meu a decedat la 30 octombrie 2013. Au detinut o casa. La data de 31 iulie 2014 am obtinut prin certificat de mostenitor 1/2 din casa dupa unchiul meu, 3/8 din casa dupa tatal meu, si 1/8 din casa dupa tatal meu a obtinut-o mama mea. Apoi mama mea prin partaj voluntar mi-a dat mie partea ei de 1/8 care i se cuvenea dupa tatal meu.
Am fost la mai multi notari si fiecare notar are o alta parere.
In cazul in care vand casa, impozitul la notariat conform art. 111 din Codul Fiscal ( 2016) se plateste pe toata suma la care vrea sa vand casa de la data la care am devenit proprietar ( adica de la 31 iulie 2014) sau se plateste pe cote parti : 1/2 de la data de 9 mai 2010, 1/8 de la data de 31 iulie 2014, si 3/9 de la data de 9 mai 2010 ?
Stimate user, in calitate de moderator al forumului va avertizez ca si eu va pot sterge postarile sau edita daca sunteti necuviincios. Tonul dvs inca de la inceput, pentru ca nu v-au convenit raspunsurie mele a fost necuviincios.
Eu nu va pot face sa pricepeti principii de drept! daca ati apelat aici la un sfat vi l am dat si credeti ma ca sunt in masura sa vi-l dau!
Nu conteaza de cand este eliberat certificatul de mostenitor prin acceptarea succesiunii si calitatii de mostenitor v-ati consolidat aceasta calitate de la deschiderea succesiunii, adica de la decesul autorului, caci succesiunea se deschide prin moarte!
Nu intelegeti asta este!
Asa se calculeaza impozitul in cazul dvs pe transe, daca ati dobandit cote parti prin sucesiune se calculeaza de la data decesului pentru ca de atunci ati devenit mostenitor.
Nu este vorba de dezbaterea succesiunii care poate avea loc oricand dupa deces si dupa 100 de ani daca vreti, ci simplu fapt ca ati dobandit calitatea aceasta ati facut o insusidu-va drepturile si obligatiile de la data decesului adica de cand s-a deschis succesiunea!
Daca in aceasta pura limba romana nu ati inteles si veti continua cu tonul pe care il aveti, riscati ca acest topic sa fie inchis.
Nu intotdeauna raspunsurile corecte coincid cu ce ganditi dumneavoastra.
Am scris cu majuscule articolul ca sa mergeti la el si sa l cititi si daca puteti sa l intelegeti....Dvs ati scris mai multe lucruri cu majusule ca si cum nu ma pricep si dvs aveti dreptate...uneori ne inselam...
Pai da, succesiunea s-a deschis la 31 iulie 2014, nu cand a murit tatal meu. Dar ce sa ma mai enervez, cand mi s-a spus clar de catre notari ca impozitul se plateste de la data certificatului de mostenitor, nu de la data decesului !
[Editat de Admin: E ultima oara cand va rog sa pastrati un ton decent in discutie.]